Frankrijk 2013: Wel of geen onweer?

Ik had allerlei Zweden visioenen vanmorgen. Ik had nog zo gezegd: we gaan daar naar toe waar de zon schijnt zodat ik me een keer geen zorgen hoef te maken over regen onderweg zoals vorig jaar bij zo ongeveer elke vlucht.
Vandaag willen we van La Rochelle naar Auch, maar onderweg wordt gewaarschuwd voor mogelijke onweersbuien waarin hagel kan zitten. Daar zit ik dus absoluut niet op te wachten. Wat te doen? Nog een nacht in La Rochelle blijven? Of toch proberen?
We willen een tussenstop maken op Bergerac, juist daar wordt gewaarschuwd voor flinke onweersbuien in de middag.

Al aan het begin van onze vakantie had ik contact met Ben, een van de huurders van de PH-MBW. Hij gaat op vakantie in Zuid-Frankrijk in de buurt van Auch. Ik had hem verteld dat we in principe als einddoel het veldje Condom hadden, en hij vertelde dat als we iets doorvliegen naar Auch, dat hij dan wel een en ander voor ons kan regelen.
We besluiten op zijn aanbod in te gaan, vandaar de vlucht vandaag naar Auch.
Ben vliegt regelmatig vanaf Auch, en vandaag haalt hij zelf-vliegend zijn vrouw van vliegveld Bergerac. Ik bel Ben dan ook regelmatig vandaag over de weercondities.

Het lijkt uiteindelijk allemaal wel wat mee te vallen.Er hangen flinke regenbuiten ten oosten van La Rochelle, maar die drogen op voordat ze het stadje bereiken.
Dus op naar het veld, kijken of we een beetje op tijd kunnen hangen zodat we de mogelijke buien voor kunnen zijn.
Helaas.
Ik had het kunnen weten.
We komen kwart over twaalf op het veld aan, en zoals altijd in Frankrijk is het lunch van 12 tot 2. We kunnen niet tanken tot het 2 uur is.
Er zit niks anders op dan wachten.

Als we dan uiteindelijk vertrekken is er nog steeds geen spoor van buien te bekennen boven Bergerac, als we daar na ongeveer een uur vliegen aankomen schijnt de zon. Niks aan de hand – alleen een stuk ten oosten van Bergerac is wat gaande, maar daar hebben wij geen last van.
Op de route van Bergerac naar Auch wordt geen regen verwacht, dus we maken ons op voor vertrek.

Het is weer typisch frans; op Bergerac is niemand die we de landing kunnen betalen; briefje invullen en in de brievenbus doen is het enige.
Omdat dit veld ook grote verkeersvliegtuigen ontvangt moeten ook wij weer door de security check heen. Eerst worden we achteraan een rij mensen gezet die met een lijnvlucht mee moeten, gelukkig worden we eruit gepikt en mogen we ‘voordringen’. Het levert toch weer een stuk vertraging op.

De vlucht zelf ging verder prima, zoals elke keer gigantisch zweten in de kist zodat we lekker stinkend aankomen op Auch.
Ben komt al snel met de auto aanrijden, en zorgt ervoor dat ons vliegtuig in een hangar gestald kan worden. Ideaal! Verder heeft Ben voor ons twee overnachtingen geregeld in een kasteeltje, we mogen zelfs zijn auto de komende dagen gebruiken. Hoe luxe wil je het hebben.


Route La Rochelle – Bergerac; klik op de kaart voor een interaktieve Google Maps kaart.
20130719-230553.jpg

Route Bergerac – Auch; klik op de kaart voor een interaktieve Google Maps kaart.
Noot: het stukje Auch naar de blauwe punt hoort er niet bij; het blauwe puntje geeft aan waar ons kasteeltje is.
20130719-230607.jpg

Een stil Auch
20130719-230625.jpg

Ons kasteeltje; het torentje op de voorgrond is onderdeel van onze kamer
20130719-230638.jpg