Marrakesh – dag 4

Elke ochtend als we de kleren erbij pakken komt de lucht van de vorige dag ons tegemoed. Overal staat men buiten eten klaar te maken, in openlucht maar ook in overdekte straatjes, er hangt in de middag en avond continu een rooklucht vermengd met uitlaatgassen van de continue stroom brommers. De rooklucht gaat in je kleren zitten en dat ruik je dus de volgende dag weer.
Aan het begin van de dag is de luchtkwaliteit te doen maar hoe later op de dag hoe erger. En de verkopers in de smalle straatjes zitten daar dus de hele dag in. Elke dag.

Rond 12 uur lopen we in korte broek en T-shirt de deur uit, het wordt alweer 25 graden en dat is vijf graden boven normaal voor deze tijd van het jaar. Daar heb ik geen moeite mee.

We gaan vanuit het hotel gezien de andere kant op, niet richting noordwest zoals afgelopen dagen maar richting zuiden waar oude paleizen te vinden zijn, twee daarvan zijn must-sees. We laten portals de route bepalen en zo komen we onverwacht eerst bij een grote joodse begraafplaats. Je moet entree betalen, maar dat is het zeker waard, het is een groot gebied vol met witte graven en op de achtergrond het Atlasgebergte. Indrukwekkend.

We komen bij het Bahia paleis, het is gewoon open ondanks een opmerking van een bewaker op een hoek van het paleis. Kaartje kopen en naar binnen. Het is een enorme verzameling kamers, kamertjes en tuinen, gelukkig wijzen bordjes de looproute aan anders was je compleet verdwaald. Alles ziet er keurig onderhouden uit, plafonds zijn vaak zeer kunstig bewerkt.

Net buiten het paleis kun je op een dakterras koffie met koekjes krijgen. We krijgen een tafel toegewezen maar als bij het bestellen blijkt dat we niet willen eten worden we verjaagd naar een tafeltje verderop. Vooruit dan maar.

Het volgende paleis, El Badi, is een ruïne en wordt bewoond door een aardig aantal ooievaars. Na weer een kaartje kopen blijkt, aan het oppervlak van de ruïnes te zien, dat het een enorm paleis geweest moet zijn. Ook dit is indrukwekkend.

Overal zie je mannetjes met een kar vol sinaasappels en passievruchten en ik lust wel zo’n beker vol passie. We laten zo’n mannetje een hele hoop passievruchten uitpersen zodat wij kunnen genieten van het verse vruchtensap.

Als laatste komen we bij Saadi tombes, die dateren uit de 16e eeuw en zijn in 1917 gerestaureerd. In het mausoleum liggen 4476 leden van 60 generaties van de Saadi-familie.
Ook hier weer kaartjes kopen en er ligt een waarschuwing op de toonbank – er staat een lange rij voor de tombes. We wagen het erop. Achteraf gezien misschien niet zo’n goed idee, we staan zeker wel een uur in de rij en dat waren de tombes niet echt waard.

We lopen richting het park bij de Koutoubia, daar zijn nog een hoop grijze portals te pakken; daarna langzamerhand richting hotel. We komen langs de straat met heel veel geldautomaten en gaan naar ‘onze’ bank in de hoop dat we het saldo op kunnen vragen. Er blijkt nog 535 Dirham op te staan, we nemen 500 op (kan alleen in veelvoud van 100). Het lijkt ons niet genoeg en pinnen van eigen rekening 1000 Dirham (97 euro) bij.

We hebben afgelopen dagen drie zeer populaire snack-gelegenheden gezien, natuurlijk in de smalle straatjes. Zonet kwamen we weer langs zo’n tentje, de mensen staan een paar rijen dik te wachten op hun beurt met als gevolg dat de straat bijna helemaal geblokkeerd wordt. Beide kanten op staat een file van wandelaars, fietsers en brommers…

Na omkleden in het hotel gaan we naar bar restaurant Kosy-bar, dat zit tussen de paleizen waar we vandaag geweest zijn. Lekker visje gegeten onder het genot van een glaasje wijn.
We willen ergens anders nog wat koffie drinken, dat doen we bij Café Kessabine – daar waar we de eerste avond gegeten hebben.

Er waren veel mooie dingen te zien, ik heb vandaag maar liefst 154 foto’s gemaakt. De mooisten daarvan staan hieronder.

FvKGftK
Ontbijt

7cJVbSr
Poort ergens naar toe

SgNQKN6
De muren in dit deel zijn wat lichter van kleur

9TFzf8j
Poort ergens naar toe

Jwtr6g7
Joodse begraafplaats. Bij het verlaten moesten we van de jonges de handen wassen. En vervolgens wilden ze geld.

bDvp5Mt
Joodse begraafplaats

nBpCv6B
Joodse begraafplaats

7cvjfHw
Joodse begraafplaats

JHwhFMX
Joodse begraafplaats met Atlas gebergte op de achtergrond

CVb5zgB
Joodse begraafplaats

JD44GbW
Ingang van het Bahia paleis

bvqtMbj
Bahia paleis

NsM4dKQ
Bahia paleis

9WW5M8q
Bahia paleis

h4czZK8
Bahia paleis

LPnNmft
Bahia paleis

CcGZ59q
Bahia paleis

nvwtRhg
Bahia paleis

gBCwLw9
Bahia paleis

Xtg7xHr
Restaurant bij het Bahia paleis

gzcPL7F
Restaurant bij het Bahia paleis

b2Lhpxm
Kleurrijk

bD8vhBs
Marrokaanse vlaggen

JB6hrkP
Plein met winkels en restaurants tussen de paleizen

2NVL853
El Badi paleis

2VfbKvQ
Buitenkant El Badi paleis

6Z3MfZ8
El Badi paleis

N5gWS3g
El Badi paleis

JKkkPF6
El Badi paleis

rZWLpGh
El Badi paleis

DW4XXB2
El Badi paleis

KvNB5Xw
Luchtvervuiling boven de stad

f2pQmSB
El Badi paleis

KPnBdJB
El Badi paleis met Atlas gebergte

2xqrKHF
Het blijft mooi

8vgGBJL
Passievruchtsap

fCdqKQH
Saadi tombes

crqQrhN
Saadi tombes

3CpLDzZ
Saadi tombes

GnGzdvF
Saadi tombes

wZZQbDt
Koutoubia moskee op de achtergrond16 kilometer gelopen vandaag.