Cruise NY – UK 18: Dublin

In de kerstvakantie van 2016 zijn we al eens naar Dublin geweest. Vandaag zijn we weer in Dublin, alleen dan met de boot. Als we voor het ontbijt even op het dek kijken dan zien we dat we net als gisteren weer in een containeroverslaghaven liggen. Er staan bussen om de bootpassagiers naar het centrum van de stad te brengen, dat is jammer want we gaan liever te voet naar de stad, maar je mag niet zomaar los rondlopen hier.

Na het ontbijt met de paraplu gewapend naar de bussen en we worden netjes in het centrum afgezet. Bij ons vorige bezoek was de bibliotheek van het Trinity College, The Books of Kells gesloten – die staat dus op het programma. Een ander programmaonderdeel is het kopen van een wit overhemd. Vincent geeft morgen een concert met zijn scheepskoor en er is met meerderheid van stemmen besloten dat iedereen een wit overhemd draagt op een zwarte broek. De donkergrijze broek van Vincent kan er wel mee door, maar een wit overhemd was niet in de koffer terecht gekomen.

Eerst naar de bibliotheek, de bus heeft ons daar redelijk in de buurt afgezet. We kopen een kaartje bij de automaat en dan zien we dat de eerstvolgende gelegenheid om half twee is, over anderhalf uur. Nou dat is niet zo’n probleem – gaan we eerst wat door de stad heen wandelen door een zestal ingress missies te doen. De paraplu is bij tijd en wijle nodig.

Een half uur te vroeg staan we weer bij de bibliotheek, er staan twee rijen voor de deur, welke moeten wij hebben? We vragen het iemand die er over lijkt te gaan. Oh, jullie hebben kaartjes? Loop dan maar gelijk naar binnen. Ja maar we zijn een half uur te vroeg! Maakt niet uit, ga maar.

Eerst kom je in een expositieruimte terecht over zeer oude Ierse geschriften, van voor Christus tot in de Middeleeuwen. Men had een eigen schrift ontwikkeld op basis van het Latijnse schrift, ik kan er geen touw aan vast knopen. De Ieren zijn er terecht zeer trots op, mede omdat een en ander bewaard is gebleven.

En dan kom je in de bibliotheek zelf terecht, in de Long Room

Ik wist niet wat ik zag.

Een hele lange ruimte met links en rechts over twee verdiepingen alleen maar boeken, oude boeken. Velen verkeren in slechte staat een moeten opnieuw ingebonden worden.

De bibliotheek is rond 1770 opgeleverd, er was toen maar één verdieping; rond 1860 is het dak verhoogd en daardoor een extra verdieping gemaakt om boeken op te kunnen slaan. Erg indrukwekkend allemaal.

Dan is het tijd voor het tweede doel, het witte overhemd. We hadden eerder al een Penneys gezien, het leek ons leuk daar even te kijken. Het lukt, Vincent vindt een overhemd voor maar liefst 13 euro. Opvallend is dat je her en der in de winkel verwijzingen naar Primark tegen komt, een snelle Google aktie leert ons dat Penneys de Ierse naam is voor Primark vestigingen. Weer wat geleerd.

Tijd voor een ijsje en schuilen want het regent weer even.

Dan tijd voor een Iers biertje, het wordt een ‘Five Lamps’, een lokaal Dublins biertje in de pub ‘The Auld Dubliner’.

Met de bus terug naar de boot en bij vertrek vanaf het achterdek kijken naar Dublin. Je hebt een mooi uitzicht over het kanaal dat Dublin in loopt, we zien allerlei bruggen waar we in 2016 overheen gewandeld hebben .

Eten en dan in het theater kijken naar een Engelse komiek. Vincent vond hem leuker dan de vorige komiek, wat mij betreft gelijkwaardig al hebben ze een heel andere stijl van grappen maken.

Daarna is het zoals gebruikelijk erg rustig op de boot.

ZZZX8CW
Trinity College

XXrNcKg
The Books of Kells

BrWjwNk
The Books of Kells

Gt3sZgf
The Books of Kells

q92Hsx6
The Books of Kells

ZjNszkM
The Books of Kells

zWf2mSN
The Books of Kells

mrQXtdj
Spire of Dublin

6Zq942Q
Kanaal door Dublin

vqbw5HJ
Haven

tzTMtBS
Containeroverslag

9z2zRQ2
Uitzicht op de bruggen over het kanaal in Dublin

3qJNRc5
Vergane glorie

BhszxnM
Vergane glorie