Cruise NY – UK 17: Greenock

Volgens het weerbericht wordt het een aardige dag in Greenock met alleen in de ochtend een buitje. T-shirt aan en de boot af, eerst naar de infobalie. Ons plan is om in Greenock en omgeving te blijven ondanks dat Glasgow op drie kwartier reisafstand is. Veel passagiers doen dat wel maar hebben dan maar een beperkt aantal uren in de stad want om half vijf vertrekt de boot alweer, het lijkt ons leuker om een andere keer naar Glasgow te gaan en wat langer te blijven.

Bij de infobalie krijgen we een folder mee met de Greenock Cut, een wandelroute net buiten het stadje aan de andere kant van de heuvel. We lopen naar buiten en dan regent het. Een blik op de weersverwachting laat zien dat het slechter wordt dan eerst gemeld, we maken rechtsomkeert en terug de boot op om vesten en paraplu’s te  halen. Dat betekent weer door de pasjescontrole, de zakken leeg en door de securityscan zoals op een vliegveld.

Nu gaan we echt onderweg, op naar de wandelroute vanaf de haven door het stadje de heuvel op. Onze boot ligt eigenlijk aan een containeroverslagplaats, andere plekken zijn vast niet groot genoeg. Met lege containers is een afzetting gemaakt om te voorkomen dat de passagiers zomaar overal naar toe lopen, achter die lege containers zijn takelwagens continue in de weer met het verplaatsen van containers.

Het stadje zelf is vrij triest, mede door het regenachtige weer. Nog voor het begin van de wandelroute duiken we een bakkerijtje in voor koffie met wat lekkers en als we buiten komen is het droog.

Na een flinke klim in het stadje komen we bij het begin van de Greenock Cut, plotseling staan we in een hele andere wereld. Prachtige heuvels, groene gebieden en grote meren, daar gaan we doorheen wandelen – een geweldige wandeltocht. Schapen, geiten en bokken lopen allemaal vrij rond, het is dat ze vrij schichtig zijn anders zou je ze zo kunnen aaien.

We lopen de route wat anders dan eigenlijk de bedoeling is – wat maakt het uit, het is prachtig, en zelfs een zonnetje erbij.

Terug in Greenock krijgen we nog een ijsje, daarna terug naar de boot waar ik op het achterdek aan het bier ga en Vincent nog het laatste stukje bekijkt van een lokaal zang- en dansgezelschap dat even aan boord was voordat we weer vertrekken.

Dat vertrek wordt een half uur verlaat doordat enkele passagiers een half uur te laat terug zijn. Mensen op de boot staan ze toe te juichen in de hoop dat ze opschieten, ik zou me dood schamen als 3000 mensen op mij zouden moeten wachten.

Als gebruikelijk is er weer een vertrekfeestje op het achterdek waardoor er geen Friends of Dorothy meeting is. Ook leuk: tijdens het vertrek staan op de kade pipers&drums te spelen – doedelzakken en drums dus, heerlijk Schots. Iemand in een enorm reuzenpak staat er bij te dansen, iedereen op de boot vindt het prachtig op deze manier uitgezwaaid te worden.

Het einde van de reis komt in zicht, dat merk je doordat bijvoorbeeld gisteren al een tussentijdse rekening verscheen, en vandaag in de krant de procedure voor het verlaten van het schip uitgelegd wordt. Woensdagavond worden we al geacht de koffers buiten de hut te zetten en donderdagochtend om 9:20 moeten we in het theater verschijnen. Vooral de koffer de avond tevoren al inleveren is niet handig en levert bij het eten veel stof voor gesprek op.

Na het eten kijken we naar een voorstelling van de Barricade Boys, vier zangers die in de musical Les Miserables gezongen hebben een nu onder andere op cruises optredens verzorgen. Dit zijn mannen die echt kunnen zingen! Ze hebben onder andere Bohemian Rapsody van Queen gezongen, zeer knap gedaan.

We spreken ze nog even in de Yacht Club waar ze als enigen wat aan het drinken zijn, de boot is verder alweer uitgestorven.


k58PpgQ
Aanlegplaats in Greenock

H7xzpfH
Greenock

5qNhxJB
Greenock

Lg7cm7r
Wandelroute Greenock Cut

ZpvNBvF
Wandelroute Greenock Cut

s4PBpNb
Wandelroute Greenock Cut

nJLXr4K
Wandelroute Greenock Cut

JdtPs9j
Wandelroute Greenock Cut

S8mXBpf
Wandelroute Greenock Cut

d4KcDLz
Wandelroute Greenock Cut

RQqJ5q8
Wandelroute Greenock Cut

KSDBjsV
Wandelroute Greenock Cut

XSqb7Zg
Wandelroute Greenock Cut

tCNR5XS
Wandelroute Greenock Cut

pcBqZkq
Wandelroute Greenock Cut

VhJNPK7
Wandelroute Greenock Cut

C2r4Ddq
Wandelroute Greenock Cut

LgCcgcB
Wandelroute Greenock Cut

SmkXcmc
Golfterrein bij Greenock

KfkxJK6
Onze boot

k8JkLrF
Greenock

JK82Rwz
Containeroverslag

skzRPhx
Muziekale omlijsting bij vertrek

6gPmTPW
We zijn weer onderweg