Cruise NY – UK 14: Reykjavik

Rond kerst in 2015 zijn Vincent en ik al een keer naar Reykjavik geweest – toen was het koud en was een groot deel van de wereld wit. Dat is nu wel anders, zonnetje, graad of 16, en geen sneeuw.

Queen Elizabeth 2 ligt weer aan de kade als ik ‘s ochtends het dek op loop, een andere cruiseboot is bezig achter ons schip aan te meren. Die boot zie ik langzaam zijdelings varen richting kade waarna de touwen uit gaan en de boot vastgelegd wordt. Fascinerend om te zien hoe zo’n enorme boot kan manoeuvreren.

De stad ligt op een kleine 4 kilometer lopen, 3 kwartier ongeveer, prima te doen. Bij de grote kerk Hallgrímskirkja aangekomen herkent Vincent ons vaste koffieplekje van een paar jaar geleden, daar gaan we dus weer koffie drinken met een skyr gebakje erbij. Alleen nu buiten op terras, dat kon toen niet, daar was het te koud voor.

In Reykjavik staat nog een opvallende kerk, we besluiten daar naar toe te wandelen, en lopen daarna weer terug naar de winkelstraat. De afvaart is wat vroeger dan andere keren (half vijf), het is drie kwartier lopen naar de boot, dus we moeten de tijd een beetje in de gaten houden.

In de winkelstraat eten we een ijsje (nou ja, ijsje, twee enorme ballen op een hoorntje), daarna mag ik een biertje één terrasje verderop, en dan loopt het al richting drie uur. Tijd om terug te wandelen om de boot niet te missen.

Het nadeel van bier en daarna drie kwartier lopen is dat je dat bier ook een keer kwijt moet. IJsland staat niet bekend om zijn grote hoeveelheid bomen, het wordt ophouden tot we aan boord zijn en dan gelijk de eerste de beste WC in.

De afvaart wordt weer groots gevierd, nu ook omdat voor het eerst in ruim een half jaar tijd de Queen Elizabeth 2 weer in Engelse wateren terecht gaat komen. Er wordt met Britse vlaggetjes gezwaaid en er worden Schotse, Walese, Ierse en Engelse liedjes gezongen.

We kijken nog even in de Commodore Club of er Friends of Dorothy zijn. Zowaar, er zitten twee dames waar we een tijdje mee hebben zitten praten. Vincent gaat op een gegeven moment weg richting sauna (die kapot blijkt te zijn), ik blijf met de twee dames en nog een andere man nog even zitten tot we eruit gegooid waren – we waren weer eens niet ‘properly dressed’. Tja.

Eten met onze vaste tafelgasten, er was zowaar spektakel bij het eten, buiten zagen we een vreemd object, de algemene consensus was dat het wel een ijsberg moest zijn. Spannend! Als we die maar missen! Allerlei grappen vlogen over de tafel. Bijvoorbeeld bij de vraag waarom de kapitein geen melding over deze berg maakt: de kans op hartfalen, gezien de leeftijd van de gasten aan boord, is wel erg groot als je zegt dat er een ijsberg in de buurt is; en dat er niet genoeg ruimte in het mortuarium is voor al deze gevallen…

In het theater is een zangvoorstelling. Het orkest is in grootte verdubbeld (uit de Queens Room erbij gehaald) en de zangers die bij het dansgezelschap horen zingen allerlei liedjes.

Het is niet allemaal even geweldig, de zangeres met haar been in het gips zingt het beste, maar Vincent vindt dat ze eigenlijk allemaal op zangles mogen.

 

qbCHdJP
Andere boot komt ook aanleggen

f5DxLPg
Queen Elizabeth 2

vtHgwWn
Vreemd huisje onderweg

NkvCSqG
Reykjavik

zbSvvjg
DE kerk van Reykjavik

Ttn9mTf
Reykjavik

nhwwrXx
Reykjavik

QGCwxSK
Reykjavik

p6pWHFc
Reykjavik

TxXdV8m
Onze boot

fBf5xLh
Vertrek

q4zZHwC
Vertrek

wTDRTbK
Eldey Island, geen ijsberg