Cruise NY – UK 13: Isafjordur

Als we wakker worden ligt de boot al voor voor het stadje Isafjordur. Eenmaal in restaurant Lido voor het ontbijt, blijkt ook 4G weer te werken en stromen de berichten op mijn telefoon binnen. Ik ben weer online! Een snelle blik leert dat niemand mij gemist heeft, de wereld nog draait, en dat ik ook niemand online gemist heb. Drie dagen offline is geen probleem.

Na het eten gaan we van boord. Dit keer niet via een loopbrug direct de kade op, maar worden we met sloepen van de Queen Elizabeth 2 (ik leer een nieuw Engels woord: ‘tender’, Engels voor sloep), naar wal gebracht. De haven is te klein voor ons cruiseschip.

Het gaat allemaal erg georganiseerd, in de Queens Room moet je een kaartje halen, als er een sloep voor je klaar ligt wordt je nummer opgeroepen en word je aan boord geleid. Bij het kaartje halen moet je trouwens wel aantonen dat je een stap van een halve meter kan maken, anders mag je niet mee. Menig passagier moet twee keer proberen voordat ze aan kunnen tonen de stap te kunnen maken. Vincent maakt er een showtje van door met twee benen tegelijk over de halve meter te springen, het personeel kan er niet om lachen.

Er gaan een kleine honderd personen in een sloep, inclusief rollators, scootmobiels en wandelstokken, best veel eigenlijk.

Isafjordur (Ísafjörður op zijn IJslands) is een lief klein plaatsje dat zijn inwonersaantal ongeveer ziet verdubbelen als ons cruiseschip binnen komt. Het is een vissersdorpje, daarnaast begint het toerisme zich te ontwikkelen. Er is een toeristenbureau waar we een kaartje halen van de omgeving, we besluiten naar het dorpje aan het einde van de baai te wandelen en daar een kopje koffie te drinken. De baai is omgeven door hoge fjord-muren, er is een wandelpad aangelegd langs deze heuvel met enkele flinke stijle op- en afdalingen. Een mooie route, en onderweg ga ik nog een stuk naar boven, ik gok tot ongeveer tweederde van de top. Vanaf de heuvel genieten we van het mooie uitzicht over het fjord dat er in het zonlicht prachtig bij ligt.

Het dorpje aan het eind van de baai is zo klein dat er niet eens een café is voor een kop koffie, wel is er een grote supermarkt met aangrenzend een klein winkeltje. In dat kleine winkeltje halen we wat water en wat koekjes – Pools water en Poolse koekjes, beetje vreemd.

Daarna lopen we de 3km terug naar Isafjordur.

Ingress, Pokemon en Harry Potter vragen vandaag bij deze vaarstop niet veel tijd, er zijn simpelweg weinig portals/pokestops/eethuisjes in deze omgeving.

Het is een heerlijke dag vandaag, rond de 16 graden en volop zon, en weinig wind. Eigenlijk te warm voor lange mouwen en lange broek. Later horen we dat dit wel erg uitzonderlijk mooi weer was voor deze omgeving, dat hebben we dan maar weer getroffen.

Terug in Isafurdor krijgen we dan eindelijk koffie met wat lekkers bij een van de weinige bakkerszaken; we vinden nog ergens een ijsje, en in de haven vinden we de bierproeverij (we hadden‘s ochtends al gezien dat er zoiets moest zijn). Daar proeven we zes verschillende bieren waarvan er 5 lokaal gebrouwen worden, het zijn vooral biertjes met een fruit-smaak.

Per sloep worden we terug gebracht naar de boot en rond 5 uur is ‘All Aboard’. Ik zie hoe de sloepen worden opgetakeld uit het water, en zodra de laatste uit het water is worden de ankers gelicht en gaan we de haven uit. Op dek 9 achter buiten wordt de uitvaart gevierd met cocktails en andere drankjes, we drinken wat met een Nederlandse familie die we aan het begin van de cruise ontmoet hebben, maar het wordt al snel te koud door de straffe zeewind.

Na het eten in de Britannia gaan we weer gewoontegetrouw naar het theater waar we twee acrobaten een prachtige voorstelling zien geven. Dat was zeker de moeite waard.

Kwart over elf is de voorstelling voorbij, we slenteren nog wat over de boot op zoek naar vertier, maar dat valt tegen. Het is overal rustig, in de Yacht Club is het zelfs zo erg dat de band en de bediendes ons met veel omhaal begroeten – we zijn de enigen! dus maar snel rechtsomkeer maken en maar terug naar onze hut.

 

ZC2x7Cm
Dorpje naast Isafjordur

pBX2Bx2
In de sloep naar de vaste wal

PDm7tw8
Isafjordur

thXNWKB
Isafjordur

FBMzdMs
Isafjordur

92VWRTL
Isafjordur

WTKkCVJ
Isafjordur

jHQN6RG
Onze boot, sneeuw op achtergrond

tqdHTSc
Isafjordur

7DRPRMn
Isafjordur

5V7Qjwf
Isafjordur

9RWgDfw
Isafjordur

pN4j2BZ
Isafjordur

sR6KVBW
Stoere vent op een heuvel

csPdv2Z
Ik sta ergens te zwaaien op deze foto

7qTsMNR
Isafjordur

cxhbTxN
Isafjordur

3CqRVNZ
Isafjordur

xsZCZXk
Isafjordur

BQ3SSzF
Dorpje naast Isafjordur

FsvKxcf
Afstanden

Gqt39r5
Isafjordur

TZxvRR4
6 biertjes proeven

dHrsBxw
Sloepen van onze boot

VKvMtDV
Vertrek

kMMrrk4
Vertrek

GGqhMQD
Fjorden