Cruise NY – UK 7: Halifax

We komen vandaag in Halifax aan, de eerste stop van onze reis. Halifax ligt in Canada en is hemelsbreed bijna duizend kilometer van New York – zoveel hebben we dus al gevaren met één zeedag en twee nachten.

We staan op tijd op een zijn aan dek op het moment dat onze boot aanmeert. Er ligt nog een groot cruise schip in de haven, de Queen Mary 2, het grotere zusje van onze boot, ook van rederij Cunard. Dat schijnt nogal bijzonder te zijn,de schepen liggen vrijwel nooit tegelijk in dezelfde haven.

Ontbijten en dan van boord, de stad verkennen. Eerst maken we een wandeling langs de haven, er zijn gezellig veel terrasjes aan het water en het lijkt me wel wat om na de wandeling door de stad hier een biertje te drinken.

Eerst de stad in dus, we mogen naar boven en komen terecht bij de citadel. Vanaf dit hoger gelegen gedeelte werd vroeger de stad verdedigd, er staan nog steeds veel kanonnen langs de muur en er wordt dagelijks nog mee geschoten.

De stad oogt erg Schots; veel Schotse klederdracht en doedelzakmuziek. Dat kan wel kloppen, ze noemen het hier ook wel Nova Scotia – Nieuw Schotland.

Vervolgens gaan we op onze eigen wijze de rest van de stad verkennen: Ingress op de telefoon aan en een banner lopen. We vinden een Pride banner – deze maand staat de hele maand in het teken van Gay Pride zoals in de hele stad te zien is door allerlei dingen met regenbogen in de etalages en op straat. En er is dus een banner met regenboogkleuren.

De banner eindigt in de buurt van het grote park midden in de stad, het  Public Gardens. Daar vinden we ijsjes en daar zijn we wel aan toe.

Na het ijsje terug naar de haven voor bier en het bijlezen van nieuws nu ik even internet heb  (het AT&T simkaartje dat we hebben werkt ook in Canada).

Het valt ons trouwens op dat de sfeer hier in Canada een stuk gemoedelijker is dan in Amerika, hetzelfde gevoel hadden we ook enkele jaren geleden toen we op vakantie waren hier in Canada.

Het stadje Halifax laat verder niet echt een blijvende indruk achter, behalve de citadel is de stad niet echt bijzonder.

Zoals gezegd is het erg bijzonder dat twee schepen van Cunard in de haven liggen en daarom maken ze ook iets bijzonders van het vertrek van beide schepen. De vertrektijd is hetzelfde en voordat we de haven uit varen maken de Queen Elizabeth 2 en de Queen Mary 2 samen een soort dansje in de haven door wat gekke bochten te maken, samen met nog een blusboot die al spuitend mee draait. Wel erg leuk om mee te maken.

Eten doen we weer met onze vaste tafelgasten in de Britannia, Brian en Francis uit Nieuw Zeeland en Merv en Julie uit Australie. We zitten altijd aan tafel 515, van tevoren door de rederij willekeurig toegewezen. Gezellige tafelgenoten.

De avond sluiten we af in het theater met een uitstekend optreden van zangeres Nicola Jane en de vaste band van het theater.


fpCBWgs
Queen Mary 2

vSPsKTc
Hier gaan we aanleggen

4DMqvCq
QM2

tkWVrzw
Ingang citadel

6FvznM2
Veel kanonnen in de citadel

s4HNvSP
Halifax

q4kzrbJ
Veel kanonnen

hH2GKfw
Citadel terrein

mcBCKzH
Veel regenboog vertoon

WTGmR8L
Veel regenboog vertoon

Gp6vMB4
Mooie huisjes

TPfCfTB
Veel regenboog vertoon

n6wm8TH
De QM2 en QE2 gaan vertrekken

G7ZB6JF
Halifax

xHjLz4k
QM2

2TXFgRG
Vertrek uit de haven

QJkgBBj
Halifax - we worden uitgezwaaid

8VwmpPz
Vertrek uit haven