Vakantie: Moskou – Peking, dag 14

Aaaah, eindelijk een dag zonder Nederlanders, we zijn vrij! De meesten hebben nog drie volle dagen met excursies, wij alleen morgen nog. Dus vandaag lekker rustig aandoen, en in de loop van de ochtend naar het internetcafe. Paspoort mee want je moet misschien aantonen dat je buitenlander bent, chinezen zelf mogen niet zomaar naar een internetcafe. De snelheid is uitstekend en de mail snel gelezen; sommige sites doen het niet, dat heeft misschien met de censuur te maken.
Vervolgens naar de Verboden Stad, een stad binnen Peking waar de keizers woonden. Het is een groot gebied met veel grote en kleinere pleinen en verblijven, je kunt hier dagen rondwaren en nieuwe dingen blijven ontdekken. Dit is wel typisch chinees, iets wat ik ook iets meer had verwacht van Peking zelf.
Wij moesten per persoon 40 Yuan entree betalen (4 euro), kinderen onder een meter twintig mogen gratis naar binnen.

Het leven in Peking is voor een westerling niet duur, een flesje water kost 15 cent, een fles bier van 660 ml kost 2 euro. Eten, inclusief drinken doe je voor 12 euro per persoon, soms zelfs minder.

Na het bezoek aan de Verboden Stad was het weer tijd voor een biertje; toen ik mijn derde (halve) flesje bestelde kwam me dat op een advies te staan van de eigenaresse: ‘Don’t drink too much, it is not good for your health’. Dat zul je bij ons niet vaak van een kroegbaas horen!
Een chinese familie kwam bij ons in de buurt zitten; plotseling komen de drie kinderen een voor een naast mij zitten en moet ik met ze op de foto. We worden als westerlingen regelmatig aangestaard, kennelijk zijn westerlingen hier nog steeds een bijzonderheid.
Het terrasje ligt in een duur erg westers aandoende winkelstraat waar nog flink aan verbouwd wordt. Grote delen van de stad, ook de verboden stad, worden opgeknapt omdat volgend jaar rond deze tijd de olympische spelen hier beginnen. We lopen een winkelcentrum binnen waar ook nog flink aan gebouwd wordt, hier blijken alle dure merken een winkel te hebben. Sport, kleding, sieraden, alles wat duur en westers is is er te koop; Vincent koopt nog een nette broek voor maar liefst 14 euro! Maar verder redelijk westerse prijzen.
Helemaal bovenin zitten restaurants, we kiezen er een uit die er wel grappig uit ziet, iedereen heeft een soort kookstel (hotpot) op tafel waarin ze hun eigen eten koken. Dat hebben wij dus ook gedaan, gelukkig kwamen ze ons een beetje op weg helpen, anders hadden we er nog uren gezeten.

[smugmug url=”https://fotos.sietse.nl/hack/feed.mg?Type=gallery&Data=15716822_VcgA2&format=rss200″ imagecount=”100″ start=”1″ num=”100″ thumbsize=”Th” link=”lightbox” captions=”true” sort=”true” window=”false” smugmug=”true” size=”M”]