Vakantie: Moskou – Peking, dag 13

Eindelijk een keer op eigen gelegenheid wakker worden, we hoeven niet vroeg op. Buiten is het landschap totaal veranderd, we hebben de Gobi-woestijn achter ons gelaten en nu zien we veel landbouw. Er is hier dubbel spoor met elektriciteit, al hebben wij nog steeds een diesellocomotief. Het gekke is dat de treinen links van elkaar rijden, terwijl auto’s rechts rijden; later zien we ook dat roltrappen verkeerdom zijn: links naar boven en rechts naar beneden.

Kwart over twee komen we aan op het station in Peking, en worden we naar ons hotel gebracht waar we nog vier nachten zullen blijven. Eindelijk weer een eigen wc en eigen douche – zalig!

Na een heerlijke douche zijn we nog even gaan wandelen, ons hotel ligt op 20 minuten lopen van Tianamen Square, daar zijn we heen gewandeld. Wat opvalt in Peking is dat de stad groot en modern opgezet is, zeer brede straten, zeer grote gebouwen, veel moderne gebouwen, de stad voldoet totaal niet aan het beeld wat ik had, kleine straatjes met veel kleine winkeltjes a la Chinatown in een westerse stad.
Op en rond Tianamen Square is het allemaal zeer strak en clean, geen winkels, geen restaurants, alleen maar plein en gebouwen en een paar standjes waar je wat drinken kan krijgen. Er zijn zelfs vrijwel geen afvalbakken. Het plein is enorm groot: ongeveer 400 meter breed en 1 kilometer lang.

Het is extreem vochtig in Peking, de lucht is constant grijs alsof het continu mistig is. Het heeft onder andere te maken met het feit dat Peking vanuit drie richtingen omgeven is met bergen, de lucht blijft boven de stad hangen.

We zijn erg benieuwd naar het chinese eten, na een biertje op een terrasje op zoek naar een restaurant. In de straat waar wij liepen waren vooral hotels, allemaal enorm grote gebouwen met hun eigen restaurant. Uiteindelijk vinden we een restaurant onafhankelijk van een hotel – en het eten was heerlijk! Ik had een of ander rundvlees gerecht, Vincent had een zoetzuur vleesgerecht. De porties zijn als in Nederland, veel teveel dus.

[smugmug url=”https://fotos.sietse.nl/hack/feed.mg?Type=gallery&Data=15716818_ZxEeU&format=rss200″ imagecount=”100″ start=”1″ num=”100″ thumbsize=”Th” link=”lightbox” captions=”true” sort=”true” window=”false” smugmug=”true” size=”M”]