Vakantie: Moskou – Peking, dag 5

Ik werd om half elf wakker (Vincent was al een tijdje wakker) en ik kon gelijk de klok weer een uur vooruit zetten. Onze coupe-genoten waren nog in diepe slaap.

Het valt me mee hoeveel GSM-verbinding er nog is, ook buiten de steden is er vaak GSM signaal en in de buurt van de steden is meestal ook GPRS/UMTS dataverkeer mogelijk zodat ik op mijn telefoon wat kan internetten en Vincent een beetje bij kan blijven met de Tour de France. Er zijn meerdere stopcontacten in het gangpad, spullen opladen is dus ook geen probleem. Het schijnt wel dat de mooiste en best uitgeruste treinen tussen Moskou en Irkutsk rijden, op andere trajecten zouden de voorzieningen dus best wat minder kunnen zijn.

Onze trein bestaat uit een locomotief, een restaurant en 14 rijtuigen, genummerd van 2 tot en met 15, wij zitten in rijtuig 3, coupe 6 (van de negen), slaapbanknummers 21 en 22. Airco is aanwezig, maar werkt alleen als de trein rijdt. Elk rijtuig heeft 2 man personeel (meeest vrouwen) die elkaar afwisselen; ze houden de boel een beetje schoon (stofzuigen, ramen lappen, wc’s een beetje bijhouden) en doen de deuren open en dicht in de stations waar je even uit de trein mag. Je moet goed in de gaten houden wanneer de trein weer vertrekt, er is geen fluitsignaal ofzo, en koppen worden niet geteld. Gemist is gemist.

In de loop van de dagen zie je het landschap wat veranderen, vlak met bomen en lage struiken, moeras, en vandaag heuvelachtig en waarachtig enigszins bewoond. Voor het eerst in dagen zien we (buiten de steden) wegen lopen en een verdwaalde auto rijden. Dieren en vogels zien we helemaal niet.

Victor en Galya ontbijten met bier en vodka, maar beide dranken zijn al snel op en zorgen ervoor dat ze beide de rest van de dag niet meer aan de drank komen. Victor trilt helemaal van het alcoholgebruik en beseft dat ook, hij doet het rustig aan.
Aan het eind van de middag kopen Vincent en ik bij een stop nog een flesje bier maar we drinken het bij een stel andere nederlanders in rijtuig negen op om problemen met Galya te voorkomen.

In het restaurant raakt vanalles op, wat we wilden eten was er niet meer. Toch hebben we nog wel lekker gegeten; daarna kon de klok voor de laatste keer een uur vooruit.

[smugmug url=”https://fotos.sietse.nl/hack/feed.mg?Type=gallery&Data=15716780_t3ZNH&format=rss200″ imagecount=”100″ start=”1″ num=”100″ thumbsize=”Th” link=”lightbox” captions=”true” sort=”true” window=”false” smugmug=”true” size=”M”]