Vakantie: Moskou – Peking, dag 4

De afstand van Moskou naar Irkutsk is bijna 5200 kilometer, de trein gaat er 76.5 uur over doen, wat betekent dat we 3 hele dagen en 4 nachten in de trein aanwezig zijn. Verwachte ankomsttijd in Irkutsk is 9 uur ’s ochtends, lokale tijd – er is 5 uur tijdsverschil met Moskou. In drie dagen tijd moet de klok dus 5 uur vooruit; om het wat ingewikkelder te maken is de dienstregeling van de spoorwegen on Moskou-tijd, volgens dienstregeling komen we om 4 uur ’s nachts aan, lokale tijd dus 9 uur.

Victor heeft bier als ontbijt bij ons in de coupe, en het duurt niet lang voordat Pavel en Galya ook mee doen. Victor zit op de praatstoel, en praat uren achterelkaar; zodra zijn DVD-speler opgeladen is wordt in onze coupe weer een film opgezet.
Galya heeft alweer teveel op, jaagt de DVD-kijkers uit de coupe en gaat liggen slapen, wij hebben weer rust; het gebeurt vandaag nog een paar keer dat Galya al na een paar slokken bier instort en weer gaat slapen.

Vandaag zijn we Omsk gepasseerd, dat betekent dat we over de helft zijn van de trip naar Irkutsk, de klok is ondertussen 3 uur vooruit gezet. Sommige mensen, zoals wij, zetten de klok steeds op lokale tijd, anderen blijven op Moskou-tijd leven.
We hebben ondertussen zo’n anderhalf uur vertraging – er zijn hele stukken waar de trein heel langzaam rijdt, hetzij door werkzaamheden, hetzij door een andere trein die voor ons rijdt. Er is gigantisch veel goederenvervoer op dit traject.
Verder geen uitspattingen en rond middernacht naar bed om nog wat te lezen; dit is ook een truuk om te zorgen dat Victor niet meer bij ons neer ploft, en dat werkt. Hij wilde binnenkomen (met bier natuurlijk) maar zag dat wij al plat lagen, hij vertrok weer. Ook Pavel en Galya zijn vroeg gaan slapen.

[smugmug url=”https://fotos.sietse.nl/hack/feed.mg?Type=gallery&Data=15716773_AASEc&format=rss200″ imagecount=”100″ start=”1″ num=”100″ thumbsize=”Th” link=”lightbox” captions=”true” sort=”true” window=”false” smugmug=”true” size=”M”]