Indonesië 2023 – aapjes kijken onderweg naar Ubud

Helaas moeten we vandaag onze jacuzzi verlaten. Vóór het ontbijt nog lekker even badderen onder begeleiding van een enorme horde mieren, die van alles aan het verslepen zijn rond het bad.

Gisteren hebben we het hotel gevraagd om aan de maatschappij, die de transfer verzorgt, door te geven dat we graag om half elf opgehaald willen worden. Dit is tot nu toe het enige dingetje waar we zelf achteraan moesten, de rest is tot in de puntjes geregeld door Van Verre. De chauffeur staat de hele dag tot onze beschikking, als hij er is geven we aan wat we willen, de chauffeur voegt er nog een paar stops aan toe.

Eerst gaan we naar een uitzichtpunt waar je twee meren tegelijk kunt zien. Leuk.

Tweede stop is bij een stel Makaken, Balinese apen. Die hadden we op de dag van aankomst op Bali ook al gezien, nu stoppen we voor een foto shoot. Een vrouwtje verkoopt banaantjes (tegen woekerprijzen) die je aan de apen kunt voeren. Dat was grappig.

Derde stop is bij de hindoeïstische Pura Ulun Danu Bratan tempel, prachtig gelegen aan een meer. De chauffeur gaat mee naar binnen om ons alles over deze tempel te vertellen. Leuk.

Vierde stop is bij een koffie en thee plantage. We worden via een tuin naar het terras geleid waar we vele soorten koffie en thee kunnen proeven. Cocos-koffie, gember-koffie, dat soort gekkigheid. We mogen ook nog zwarte rijst proeven. Was ook leuk om te doen.
Maar het meest opvallende aan deze stop was dat er geen kosten aan zaten. We waren benieuwd waar we nou weer ingetrapt waren – nergens dus. Ze hoopten dat je wat zou kopen in het koffie- en theewinkeltje.

Vijfde stop is bij de rijstvelden. We wandelen over een smal paadje en zien overal rijstvelden in verschillende stadia van groei over de hellingen verspreid liggen. Prachtig.

Zesde stop is bij een lunch restaurant. We eten en drinken wat.

Zevende en laatste stop is bij het hotel waar we weer afscheid nemen van onze eendagschauffeur.

Het inchecken in het hotel viel niet mee. Eerst kreeg Vincent een enorm verhaal van een mannetje achter de balie. Ondertussen komt een vrouwtje naar me toe om me te zegenen voordat we verder kunnen. Met een bloem word ik met water besprenkeld, en krijg ik rijst op mijn voorhoofd geplakt. Zodra het verhaal aan Vincent afgelopen is moet hij ook gezegend worden.
De volgende beproeving is dat Vincent electronisch moet inchecken via een QR code, ondanks dat ze al een voucher en kopieën van de paspoorten hebben. Een oneindige lijst vragen waarbij je ook nog een foto van je paspoort moet uploaden (ze hebben dus al kopieën van de paspoorten). Met wat hulp van de baliemedewerkers komt het eindelijk goed, het duurde mij allemaal veel te lang.
Nou kunnen we nog niet naar onze kamer, we moeten beide eerst nog drie maal met een knots op een bamboe pijp slaan.

Na al deze ontberingen mogen we eindelijk naar onze kamer.