Cruise NY – UK 1: Naar New York

Vincent en ik gaan weer eens op avontuur, dit keer gaan we een cruise maken van New York naar Southampton in Engeland.

Enkele jaren geleden hebben we een cruise gemaakt in het Caraibisch gebied, de cruise duurde 8 dagen waarvan we twee echte zeedagen hadden. De cruise beviel uitstekend – met de kanttekening dat ik wel graag wat meer zeedagen had willen hebben, ofwel dagen dat je volledig op zee bent en dus niet van boord gaat om iets te bekijken. Deze cruise heeft dat, het is een 16-daagse tocht met 6 tussenstops: New York – Halifax (Canada) – St. John (Canada) – Isafjordur (IJsland) – Reykjavik (IJsland) – Greenock (Schotland) – Dublin (Ierland) – Southampton.

De route – maar dan zonder Guernsey.

Maar eerst naar New York dus. De boot vertrekt woensdag 24 juli, wij gaan vandaag, 20 juli, naar New York zodat we drie volle dagen hebben om iets van de stad te zien voordat we op de boot stappen.

Vandaag is een hele lange dag doordat we met de tijd mee vliegen richting Amerika. Het tijdsverschil is 6 uur, ofwel onze dag is 6 uur langer dan normaal. We vertrekken rond half drie van Schiphol en zijn om ongeveer half vijf op luchthaven John F. Kennedy. Een voorspoedige vlucht met Norwegian Airlines, alleen wat turbulentie bij Canada waarbij het personeel zelfs het serveren van maaltijden moest staken. Vincent weet met veel moeite zijn kleding droog te houden door koffie en water in zijn handen vast te houden, op het tafeltje laten staan was geen optie.

We mogen dan redelijk op tijd op JFK landen – dat wil niet zeggen dat we dan ook snel het land in zijn. We belanden in een rij voor de douane, dat kost zeker een uur. Aan de andere kant zijn we aangenaam verrast, er is naast het indienen van een ESTA vooraf, geen papierwerk meer nodig. Ook het verplichte praatje van een paar jaar geleden is verdwenen, eigenlijk gaat alles best soepel.

Eenmaal op JFK na de douane is het tijd voor belangrijke zaken: een Amerikaanse sim kaart zodat we gelijk online kunnen. We zijn geland bij Terminal 1, en op Terminal 4 zit een AT&T shop; met het treintje tussen de terminals laten we ons naar T4 brengen alwaar we een sim kaartje kopen. Dat werkt – nu naar ons hotel zien te komen. Vincent heeft (terwijl ik met de sim kaart in de weer was) een bustocht geregeld, dat is leuker dan de metro omdat je bovengronds tenminste nog wat ziet. Per bus dus naar Manhattan Grand Central, en daar vandaan het laatste stuk met de metro naar ons hotel aan de West Broadway Ave.

Ons hotel, The Frederick Hotel, is klein maar fijn, een uitstekende locatie en een prima kamer waar we dus 4 nachten gaan verblijven.

We komen er na 8 uur ‘s avonds aan, inchecken, even bijkomen, en weer naar buiten. We zijn vlakbij Ground Zero, we wandelen er even naar toe en zien een enorm vierkant gat met watervallen. Op de rand rond het gat staan de namen van de overledenen bij de aanval van 9/11. Ik moet denken aan 2003, toen was ik hier ook, en was er alleen nog maar een gigantische krater; nu staat er een nieuw hoog gebouw, de One World Tradecenter, een set andere nieuwe gebouwen, en de memorial dus.

We doen nog even een drankje aan de bar van ons hotel, en gaan dan op zoek naar een restaurant in de buurt. We zijn al laat, niet alles is meer open, maar bij Tiny’s kunnen we nog terecht.

Echt hongerig zijn we niet, we bestellen 2 voorgerechten en wat friet – en dat is al een hele opgave, de voorgerechten hebben de maat van een hoofdgerecht.


mbfSWXP
World Trade Center

XrZGVhW
World Trade Center