Vliegen met de Klerksen

Vluchtnummer 366
Vluchtnummer 367
Vluchtnummer 368

Collega Ron heeft een zoon Stanley en die is gek van vliegen, een typische piloot-in-de-dop. Het moest er een keer van komen dat hij met me zou gaan vliegen en vandaag was de hele familie Klerks bij me op bezoek op vliegveld Hilversum.
Stanley wist niet hoe snel we richting kist moesten om omhoog te gaan, ook aerobatics wilde hij erg graag meemaken. Dus zonder verdere plichtplegingen togen we naar het vliegtuig dat nog in de hangaar stond. We trokken hem naar buiten en deden de inspectie. Tijdens de inspectie vroeg ik hem een aantal zaken over vliegen, en het bleek dat hij er toch wel het een en ander van wist; hij vliegt veel op de simulator thuis, en dat geeft hem een duidelijke voorsprong.
Tanken en de lucht in.

Eenmaal in de lucht liet ik Stanley vliegen en ik heb gelijk door dat hij er wel meer mee bezig is geweest. Zonder al teveel moeite houdt hij de kist op koers en op hoogte. Hier en daar een paar aanwijzingen, en die pakt hij snel op.
Dan het spannendste natuurlijk: aerobatics! Ik neem de kist over, en doe een paar figuren: loop, barrel roll en spin. Maar dat valt niet goed – Stanley krijgt ontzettend last van zijn maag, en ik vlieg maar snel terug naar het veld. Het zakje blijft leeg, maar hij heeft weinig van de terugweg en landing meegekregen. Helaas.
Na de vlucht ligt hij eerst een tijdje languit naast de kist; later ondersteund door pa richting in het restaurant waar hij ook nog lange tijd in het gras gelegen heeft voordat het weer beter ging.

Ondertussen ben ik met Yvonne en andere zoon Ian opgestegen voor een klein rondje om vliegveld Hilversum; Ian voorin, Yvonne achterin. Maar ook nu gaat het niet lekker, al snel na de start klaagt Ian over misselijkheid, en dat terwijl ik gewoon rechtuit vlieg en er heel weinig turbulentie is. Dit werd dus ook maar een kort rondje.

Als laatste is Ron nog even mee geweest. Eerst langs Utrecht Papendorp zodat we de gebouwen van Capgemini even konden bekijken, en daarna ook naar het aerobatics gebied ten noorden van Amersfoort. Ron had nergens last van; ik heb met hem ook een aantal figuren gedaan (loop, barrel, spin, hammer turn) en hij had nergens last van. Gelukkig, toch nog een goede vlucht vandaag…

Ik had wel heel erg met Stanley te doen; hij wil graag piloot worden en ik heb hem alleen maar ziek gemaakt. Ik heb hem aangeboden nog een keer mee te gaan, dan alleen maar rechtuit en gaan we een bezoek brengen aan een ander veld. Ook gaan we dan veel meer aan vluchtvoorbereiding doen.

Een gedachte over “Vliegen met de Klerksen

  1. Pingback: In de Boeing 737 Flight Simulator | Sietse's blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *