Vakantie Moskou en St. Petersburg (4)

De zon scheen volop, en we zijn met de trollybus via de Nevsky prospekt, een 4.5 kilometer lange straat met veel, heel veel dure winkels, naar de Hermitage (het grootste museum van St. Petersburg) gereden. Ik vond Moskou al indrukwekkend vanwege de grootse opzet (grote gebouwen,brede wegen, grote pleinen), maar St. Petersburg ovetrof dat heel duidelijk. De stad komt ook gebalanceerder over, Moskou heeft veel verschillende stijlen, St. Petersburg is harmonieuzer.

Vervolgens zijn we naar de St. Isaac kathedraal gelopen, en er bovenop geweest. Daar heb je een schitterend uitzicht over de stad, en alle kanten op. Kijk maar eens naar de foto’s! De kathedraal was door Stalin in gebruik genomen als museum voor het atheisme…

Later in de middag tijdens ons eerste biertje (de gemiddelde Rus heeft er dan al een paar achter de kiezen) begon het te regenen; we besloten toen maar naar een banja te gaan. Een banja is een badhuis, een plek waar russen naar toe gaan om eens lekker te douchen; er zit ook een sauna bij.
Wat je ziet, als je binnen komt, doet je gelijk denken aan vele, vele jaren geleden – mensen zeulen met zinken teiltjes en zeep om zich in te wassen. Er staan rijen met bankjes waar je je teiltje op zet, en waar je je kunt wassen. Zelf zeep meenemen.
Er zijn enkele douches om jezelf onder af te spoelen.

De sauna heeft ook zijn eigen rituelen – de echte saunagangers zie je met een muts op, handschoenen aan en een stel samengebonden en gedroogde berkentakjes de sauna in verdwijnen. In de sauna slaan ze zichzelf dan met die takjes om de porieen nog verder open te krijgen; wij hebben natuurlijk ook meegedaan, en onze porieen ook verder geopend met die takjes (15 roebel voor een bosje, 50 eurocent). Alleen het teiltje-gedoe hebben we maar links laten liggen.

Ik denk trouwens dat een nederlandse sauna-inspecteur ter plekke een hartaanval zou hebben gekregen…