Vakantie Moskou en St. Petersburg (3)

Vandaag ietsje vroeger uit de veren, en er was warm water, heerlijk!
Het eerste doel voor vandaag was het kerkje waar we uitzicht op hadden vanuit onze hotelkamer. Die bleek midden in een verbouwing te zitten, en konden we niet in.
Overigens wordt in Moskou heel veel gerestaureerd, alles rond het centrum ziet er picobello uit, of wordt nu gerestaureerd.

Het volgende doel was de glazen brug – een nieuwe brug die nog niet op de kaarten terug te vinden is. Die brug is helemaal overdekt met glas, heel bijzonder.

Het derde doel was het Bolsjoj theater, dit mede omdat Bolsjoj Reizen voor ons de reis georganiseerd heeft. Voor we daar aan kwamen zagen we nog een immense kerk – de kathedraal van Christus de verlosser; die kerk is in drie (!) jaar gebouwd, en er is darna drie jaar gestoken in de inrichting. Het is nog een heel nieuwe kerk, gebouwd tussen 1995 en 2001!

Vervolgens terug naar het hotel om de bagage op te halen en richting trein. Kennelijk hadden we een andere metro-uitgang genomen dan gister, toen we uit de metro kwamen zagen we niet het station…
Wij reisden met lijn 160 naar St. Petersburg vanaf perron 7, de reis duurde 5 uur en 15 minuten, en was 629 km lang. Het is een trein met 14 wagons, wij zaten in een wagon 6 met 64 zitplaatsen; de wagon was helemaal vol. Iedereen heeft vaste zitplaatsen, het stoelnummer staat op het treinkaartje. Een bakje met eten en drinken lag klaar op de stoel.

Bij wandeling door de trein kwam ik onder andere een slaapwagon tegen, en een wagon dat als restaurant dienst deed. Geen idee wat je daar allemaal kunt bestellen, maar ze hadden in ieder geval bier…
Voor ons zaten een jongen en zijn moeder; de jongen had al enkele keren omgekeken naar ons, en plotseling kregen we een briefje van hem – in het Engels. Boris heette hij, 14 jaar, en wilde kennelijk zijn engels een beetje oefenen. We hebben en aantal keren briefjes uitgewisseld.

In St. Petersburg kun je duidelijk merken dat je noordelijker zit dan je gewend bent – om half een ’s nachts is het er nog niet donker, en om 4 uur ’s ochtends schemert het alweer.
We hebben wat gegeten in een japans restaurant, in ons hotel (Oktyabrskaya) nog een glaasje vodka-jus, en naar bed.