Indonesië 2023 – zonsopkomst bewonderen

Half drie gaat de wekker, om drie uur vertrekken we in een soort jeep naar het uitkijkpunt bij de vulkaan Bromo. Eerst rijden we een grote vlakte op die uit een soort lavazand bestaat. Voor de jeep niet zo’n probleem. Dan moeten we heuvel op richting het uitkijkpunt. En dan staan we stil. We zijn niet de enigen, sterker nog er rijden misschien wel een paar honderd van die jeeps naar boven, en één ervan is stuk gegaan. We staan en aardige tijd stil maar dan is er beweging, de kapotte jeep staat net genoeg aan de kant om de rest van de colonne door te laten.

De weg is erg smal en boven moet iedereen links en rechts op de weg parkeren. Het lukt onze jeep chauffeur om vrij ver door te rijden, scheelt lopen naar de top.

We zijn om kwart over vier op de top, kwart voor zes komt de zon boven de horizon. Een lange zit, vooral omdat het koud is, 12 graden en we zijn er niet op gekleed simpelweg omdat we die kleren niet mee hebben genomen.

Het is prachtig om vanuit volledige duisternis het eerste sprankje rood te zien, de omgeving langzaam zichtbaar te zien worden en uiteindelijk de zon op te zien komen.

Dan snel naar beneden, opwarmen. Als we eenmaal in de jeep zitten staan we ongeveer gelijk weer stil. Iedereen wil tegelijk naar beneden.

De jeep parkeert op de grote lava zandvlakte. We moeten de vulkaan de Bromo nog beklimmen. We wisten niet dat dat bij het avontuur hoorde. Tussen pony’s door lopen we naar de onderkant van de krater en vervolgens 233 treden op naar de bovenrand. Dan krijg je zicht op de nog rommelende en rokende vulkaan. Indrukwekkend.

Nu echt terug naar het hotel. Ontbijten, douchen en om half tien richting chauffeur Nanang die ons naar Kalibaru brengt, een rit van zo’n 6 uur. Onderweg geeft hij aan pauze te willen, en of we iets willen eten. Prima. We eten wat en verder. Hij vertelt dat hij bij dat restaurant gratis mag eten als hij toeristen meeneemt. Ah. Dat verklaart ook waarom meer Nederlanders te vinden waren in dat restaurant, de regel zal voor alle chauffeurs gelden.

We maken nog een wandeling in Kalibaru, het is een dorp vergeleken bij waar we geweest zijn. Voor het dorp zelf hoef je hier niet te zijn.