Indonesië 2023 – wandeling bij de Bromo

Chauffeur Nanang brengt ons vandaag naar een hotel vlakbij de vulkaan de Bromo. Morgenochtend gaan we daar naar toe. De rit duurt zo’n 3 uur, Nanang rijdt volgens Google Maps een behoorlijk eind om, geen idee waarom. Onderweg moeten we tanken, dat kost 48 cent per liter. En de auto wordt voor je getankt, je hoeft de auto niet uit.

Het is hier een stuk frisser dan in Malang, en daar was het met 27 graden al minder warm dan bijvoorbeeld in Bandung. Het is hier onder de 20 graden.

We hebben nog tijd voor een wandeling, met behulp van Google Maps zet ik een route uit van ongeveer een uur. We gaan onderweg, het eerste stuk loopt nog langs de toegangsweg van dit gebied met veel verkeer, maar al snel komen we op smalle wandelpaden terecht. Met natuurlijk zo nu en dan een brommer.

Het is een prachtige route, onderweg zien we nog een verlaten camping in dit bergachtige gebied. Er staan toiletten en er zijn vlakke stukken voor de tenten. Ook is er nog een prachtig uitzichtpunt.

Als we bijna aan het einde van de route zijn staat er plotseling een bord. Volgens Google Translate staat er ‘Omleiding, verboden toegang’. Dat negeren we maar even, het alternatief is een heel eind om, maar we zijn er bijna. Dan houdt de weg inderdaad zomaar plotseling op, het is vol gestort met bouwgrond en er groeien gewassen op. Een klein stukje terug stonden huisjes aan deze weg. Kunnen we daar langs? Ja dat lukt, het zijn huisjes en wegen in aanbouw, waarschijnlijk uitbreidingen van ons hotel. Bouwvakkers kijken ons verbaasd aan, maakt niet uit, we zijn snel thuis.

Om het restaurant hoor je weer veel westerse talen, veel Nederlands. We zitten weer in een toeristengebied.