Indonesië 2023 – de dansvoorstelling

Het ontbijt in het hotel is heel erg uitgebreid, net als in de vorige hotels, alleen hebben we er dit keer live achtergrond muziek bij. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit rijst, nasi, bami, mihoen, groenten en kip. En dat in verschillende variaties. Er zijn meerdere buffetten en her en der wordt live eten gemaakt zoals flensjes of gebakken eieren. Als je goed zoekt vind je nog wat westers ontbijt.

Ook verrassend is de hoeveelheid personeel dat rond loopt, niet alleen in het hotel maar overal. Wat in Nederland iemand in zijn eentje doet heb je hier om Indonesië soms wel vier personen aan het werk. Er wonen veel mensen in Indonesië en arbeid is blijkbaar goedkoop.

Onze chauffeur Nanang heeft zijn plan voor vandaag al klaar: paleis van de sultan, een tempel bezoeken, het verven van stof, zilverwerk. Wij hebben een ander plan, paleis van de sultan en het waterpaleis. Daarna weer naar de Marioboro om te winkelen.

Als ik aan een paleis denk dan heb ik een enorm groot gebouw in mijn hoofd. Het paleis van de sultan Ngayogyakarta Hadiningrat zit wat anders in elkaar. Open gebieden met overdekte paviljoens waar je uit de zon muziek kunt maken of kunt mediteren. Met daar omheen kleinere vertrekken voor andere doeleinden. Er staan veel muziekinstrumenten opgesteld op de overdekte plekken maar helaas geen muziek tijdens ons bezoek. Het is een bijzonder paleis.

Net buiten het waterpaleis was een bijzonder koffietentje. In de voetsporen van WA en Maxima hebben we daar koffie gedronken van bonen afkomstig uit de poep van de Civetkat. Heel bijzonder dus en dat mocht wel 6 euro per kopje kosten.

Het waterpaleis Taman Sari werd gebouwd in opdracht van een sultan en diende als rustplaats en meditatieplek. Er waren mooie tuinen en je kon er lekker zwemmen. Een mooi rustig gebied midden in de drukke stad Yogyakarta dat nog steeds in redelijke staat wordt gehouden.

Vanavond gaan we naar een dansvoorstelling, daaraan voorafgaand eten we daar. We kopen beide op de Marioboro, de winkelstraat van Yogyakarta, een Batik overhemd zodat we er een beetje bij horen als we naar de voorstelling gaan.

Het eten was lekker, de voorstelling erg leuk om te zien! Van tevoren kregen we twee kantjes vol getypte tekst over het verhaal, daar heb ik me maar niet al te druk over gemaakt, gewoon genieten van de voorstelling.