Wenen 2012: Mannelijk naakt

Op het programma staat vandaag een museumbezoek, saunabezoek en concertbezoek.

Op verschillende plaatsen in de stad zagen we reclameborden voor een tentoonstelling over mannelijk naakt in het Leopold Museum. Dit is de poster die overal hangt:
20121230-110712.jpg

Met de metro reizen we naar het MuseumsQuartier, een gebied met een verzameling musea. In het Leopold museum doen we eerst nog een bakje en een gebakje en vervolgens bekijken we de expositie. Het is meer bijzonder dat er zoveel mannelijk naakt bij elkaar gebracht is, dan dat het een pracht is. Ook grappig om te kijken naar al die mensen die gebiologeerd naar de schilderijen en beelden staan te kijken, waar denken ze aan?

Ook buiten het museum is het duidelijk waar de tentoonstelling over gaat:

20121230-111317.jpg

Na het museum duiken we de sauna Kaiserbr√ľndl in. Het duurt even voor de de groene deur ontwaren tussen alle grote gebouwen om ons heen, maar dan komen we in een prachtige grote sauna terecht:

20121230-111932.jpg
Het is er groot, je zou het absoluut niet verwachten als je buiten staat. Na drie keer rond lopen kom ik nog steeds nieuwe plekken tegen. Erg leuk en erg lekker.
Oh ja, mannelijk naakt only.

En dan het hoogtepunt van de dag: de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss beluisteren en bekijken. Eerst nog even omkleden, we moeten er op ons paas-best uit zien voor zo’n concert. Dit is het zicht rondom in de zaal – bijzonder om hier te zijn.

Gelukkig had ik me een beetje ingelezen in de opera, anders begrijp je er niet zoveel van. Grappig vond ik ook dat tijdens het concert op kleine schermpjes die aan de stoelen voor je hangen de teksten getoond worden die op dat moment gezongen worden.
20121230-112934.jpg

De opera wordt prachtig gezongen; tot de pauze is het decor een beetje karig, maar na de pauze vind ik het prachtig. Het orkest zit er soms een nootje naast, maar de zangers en zangeressen zetten een prachtige voorstelling neer.
Ondanks het inlezen en de voorbijkomende teksten ben ik er nog niet uit hoe de opera nou eigenlijk afloopt – is Ariadne nou dood of niet?
Nog meer een keer op onderzoek uit.

We dachten om een of andere reden dat de opera om half tien afgelopen zou zijn, daarna zouden we nog even ergens gaan eten. Maar volgens het programmaboekje is het om tien uur afgelopen, wat uiteindelijk meer in de buurt van half elf werd.
Gister aan de bar in het hotel legde een aardige mevrouw ons uit waar we lekker konden gaan eten, maar omdat de opera zo laat afgelopen was, was het nog maar de vraag of we dat zouden halen. Dus snel onderweg – maar geen restaurant te vinden in de buurt die zij ons had doorgegeven. Of de aanwijzingen waren niet goed, of wij zijn de verkeerde kant op gelopen.
Hoe dan ook, op een gegeven moment kwamen we in de buurt van de Mango bar uit, waar we woensdagavond even hebben gezeten. Tegenover de Mango bar is een café-restaurant, dus daar maar even naar binnen gelopen. De kok vond het goed dat we nog wat bestelden; het laatste avondmaal in Wenen wordt dus helaas geen culinair hoogstandje, maar weer een prima schnitzel.