Spanje 2011: 300 km per uur

We gaan Marbella verlaten. Het uiteindelijke doel is Barcelona, maar goede directe treinen zijn er niet, alles loopt via Madrid. Madrid ligt in het midden van een netwerk hogesnelheidstreinen, Malaga en Barcelona zijn onderdeel van dit netwerk. Vanuit Malaga ben je in twee en een half uur in Madrid.

Eerst moeten we op het juiste treinstation in Malaga zien te komen. Het handigste blijkt eerst met de bus van ons hotel naar het grote busstation aan de autosnelweg. Daarna met de bus naar het vliegveld van Malaga en vandaar met de trein naar het station met de hogesnelheidstreinen. Voor de bus naar het vliegveld zijn we samen nog geen 10 euro per persoon kwijt – wel wat anders dan de bijna 80 euro met de taxi.

De trein vanaf het vliegveld hoeven we niet te betalen, dat is onderdeel van de interrail kaartjes die we hebben. Voor de hogesnelheidstrein moeten we een tientje per persoon bijbetalen – geen geld.

De reis verloopt vlot, de snelheid ligt steeds tussen de 200 en 300 kilometer per uur en er is over de hele afstand maar één tussenstop in Cordoba. Je kunt het mooi volgen op de displays in de trein. Ook de buitentemperatuur zie je en loopt op, tot zo’n 38 graden.

Na nog geen twee en een half uur staan we in Madrid, station Atocha, en we reizen per trein door naar halte Sol; daarvandaan is het een minuut of tien lopen naar ons hostal. Vincent heeft in de trein met behulp van de Spartacus een hostal uitgezocht en telefonisch gereserveerd – zo dynamisch kan het gaan. We hadden niet eerder een hotel in Madrid geboekt, simpelweg omdat we niet eerder wisten of we wel aan zouden komen. Wie weet was er helemaal geen plek meer in de hogesnelheidstrein.
Uiteindelijk hebben we zo’n 7 uur gereisd, het had een uur korter gekund als we de trein van tevoren hadden geboekt, we moesten op station Malaga een uur wachten omdat de eerstvolgende trein vol was.

Het hostal dat Vincent geregeld heeft is prima; het is een klein hotelletje op de vierde verdieping van een gebouw aan de Calle Santa Cruz. De kamer is niet al te groot, en de badkamer is helemaal volgepropt; ontbijt moet je buiten de deur regelen. De prijs is er ook naar: 55 euro per nacht voor twee personen; prima!

’s avonds zitten we op een terrasje wat te drinken. Op de vier hoeken van het terras staan ventilatoren met watersproeiers om het een beetje dragelijk te maken, het is erg warm in Madrid. Eten doe je hier laat; als we tegen half tien een restaurantje zoeken zijn ze nog bijna allemaal leeg, sommigen zijn pas na 9 uur open. We passen ons graag aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *