Rome 2011: Blaren kweken

Ik ben helemaal onvoorbereid naar Rome gekomen, wat moet ik allemaal bekijken? Gewoonlijk is Vincent mijn reisleider maar hij zit vandaag de hele dag op het congres. Gisteravond heb ik in een tweet gevraagd wat ik allemaal moet zien en daar kwam wel wat reactie op.

Ik had gister nog snel even een app op mijn iPhone gezet met de kaart van Rome. Deze app is ook voorzien van allerlei touristische informatie en ik besluit de aanbevolen wandeling te maken die langs de 10 meest bezienswaardige gebouwen gaat. Gezien de ligging van het hotel begin ik bij punt zeven (zie kaartje hieronder), onderweg daar naar toe beleef ik al van alles. Het verkeer bijvoordbeeld: levensgevaarlijk. Een zebrapad betekent niet dat de auto’s voor je stoppen, je moet gewoon de straat op lopen waarna de auto’s en brommers voor en achter je langs schieten. Rome is een brommer-stad, er zijn zelfs heel veel brommer-parkeerplaatsen ingericht waar ze met tientallen achter elkaar of naast elkaar staan.

Bij een verkeersongeluk staan tig agenten te bellen en zenuwachtig te doen; het slachtoffer ligt op de grond, maar niemand doet echt wat.

Op weg naar mijn route kom ik langs een prachtig groot indrukwekkend wit gebouw, Vittoriano aan piazza Venezia; waar je ook loopt en kijkt, er is altijd een imposant gebouw te zien.

Punt zeven is de ‘column of Marcus Aurelius’, een standbeeld op een hoge van onder tot boven bewerkte paal. Daarna door naar het Pantheon, een indrukwekkende koepel met een gat bovenin dat een prachtig lichtschouwspel geeft. Dan op naar Piazza Navona, een groot plein met fonteinen. Er wordt een podium gebouwd, helaas haalt dat een groot deel van de charme van het plein weg.

Ik wijk af van de route en wandel richting rivier; onderweg kom ik door prachtige kleine straatjes waar eindelijk eens geen verkeer is. Ik loop een heel eind langs de rivier richting zuiden en kom uiteindelijk bij punt 1 uit: de Piramide van Cestius. Raar idee: een piramide hier zomaar midden in de stad. Op naar het volgende punt: Circus Maximus; dit is een groot terrein waar in oude tijden paardenraces werden gehouden. Ik kon er niet veel van zien, er wordt veel verbouwd en er staan schuttingen in de weg. Misschien later maar een keer terug komen voor een bezoekje.

Mijn laatste doel voor vandaag is punt 5: het Colosseum, ongetwijfeld het bekendste object in de stad; het is het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is, indrukwekkend!

Daarna terug naar het hotel om mijn voeten rust te geven, de eerste blaren dienen zich aan…

Aan het begin van de avond neemt Vincent me mee naar de receptie van Europride. Daar eten en drinken we wat en daarvandaan lopen we nog via de homobuurt en het Pride park richting het hotel; mijn voeten hebben er nu wel moeite mee, ik denk dat ik in totaal wel aan de 20 kilometer zit vandaag.

Voorgestelde route

Gelopen route