Propellerschade aan de PH-MBW

Propellerschade? Had de propeller niet net een opknapbeurt gehad?
Tja, het kan verkeren.

Wat is er gebeurd?
John, de eigenaar van de andere helft van ons vliegtuig de PH-MBW, wilde afgelopen woensdag, eind van de dag, nog even lekker de lucht in; er moest eerst getankt worden, dus op naar de pomp. Het tankplatform is een plaat beton met daarin een sleuf met roosters rond de pomp voor de afvoer van het water. De roosters hebben een lengte van ongeveer een meter per stuk, maar door de slechte staat van het beton liggen ze niet altijd netjes recht in de sleuf.
John had waarschijnlijk de pech dat hij net met het neuswiel het eindpunt van een rooster opreed waardoor het rooster aan de andere kant opwipte en gepakt en weggeslingerd werd door de propeller. Er was een enorme knal, en nadat de boel uitgezet was bleek de tip van één propellerblad deels afgebroken en deels flink verbogen te zijn. Er was gelukkig niemand vlakbij de pomp, niemand werd geraakt.

Uiteraard is het vliegtuig niet meer vliegbaar; de propeller is niet meer te repareren en wordt vervangen. Een ander punt is de staat van de motor, die heeft een flinke tik gehad en het is de vraag of het inwendige van de motor beschadigd is door de ‘shockload’. Volgens het handboek moet na zo’n klap de motor geïnspecteerd worden en dat gaat binnenkort gebeuren. Vandaag is de motor van het vliegtuig afgehaald en wordt morgen naar België gebracht voor inspectie. Mocht de motor geen verdere schade opgelopen hebben, dan is die binnen een paar weken weer terug; de propeller duurt helaas langer, mogelijk een week of zes. Voorlopig staan we dus weer aan de grond.

Het is gewoon een kwestie van pech, en een stuk slecht onderhoud van het tankplatform op Hilversum; gelukkig is niemand gewond geraakt en is het verder verzekeringswerk.

Hieronder staan de foto’s van de schade, het rooster dat de schade veroorzaakte en de plek waar het rooster lag (om een of andere reden staan de foto’s in de verkeerde volgorde, begin onderaan). Of nog beter: kijk op deze fotogalerij.

View photos at SmugMug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *