Tallinn 2011 (4): Achteruit rijden

We vliegen weer terug naar huis, uiteraard weer met airBaltic. Deel één van de tocht van Tallinn naar Riga gaat vandaag met een Nederlands toestel: een Fokker 50, en ik maak weer wat nieuws mee: een vliegtuig dat op eigen kracht achteruit rijdt. Het is natuurlijk ook niet zo ingewikkeld, draai de propellerbladen zover dat de luchtstroom de andere kant op gaat, en het vliegtuig dus achteruit rijdt. Had ik nog niet eerder meegemaakt.
Deel twee van de tocht gaat met een Boeing 737.

We zijn vanochtend in Tallinn om 9:45 opgestegen en op Schiphol rond 12:30 geland. Tijdsverschil is 1 uur, totale reistijd inclusief overstap in Riga is dus 3 uur en 3 kwartier. Overigens was de overstap wel krap; uitstappen, naar de gate en binnen 10 minuten weer instappen; onze koffers hadden twee extra labels gekregen: een geel/zwart gestreepte met het woordje Transfer, en een rood label met in het zwart de tekst ‘Hot Transfer Riga’. Het is allemaal goed gekomen.

De taxi van het hotel naar het vliegveld kostte dit keer maar 17.50 euro, een stuk minder dan de ruim dertig van een paar dagen geleden. Het schijnt dus nog goedkoper te kunnen als je maar weet wie je moet bellen.

Estland is wat betalen betreft een erg modern land; credit cards worden op veel plekken geaccepteerd, maar je kunt ook gewoon met je Nederlandse bankpas geld uit de muur halen en bijvoorbeeld bij restaurants met je bankpas betalen. In Nederland praten we over ‘het nieuwe pinnen’, niet meer de magneetstrip gebruiken maar de chip; in Estland doen ze niet anders, je pint niet door de bankpas ‘door de gleuf te halen’ maar door de bankpas ‘in het apparaat te steken’. Schijnen we in Nederland voor eind 2011 ook allemaal overal te gaan doen.

Ik kijk nu al uit naar de tweede trip naar Tallinn in juni, dan zal ongetwijfeld alle sneeuw en ijs verdwenen zijn en staat van alles in bloei. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *