Beter spellen en rekenen

Hoe goed is je Nederlands? En hoe staat het met je hoofdrekenen?

Beter spellen
Ik dacht dat ik toch wel redelijk Nederlands kon spellen, afgezien van het Groot Dictee der Nederlandse Taal want daar komen woorden in voor die een normaal mens nooit gebruikt, laat staan opschrijft. Maar gewone woorden als Sint-Nicolaas – moet dat inderdaad met twee hoofdletters en een streepje? En is het marsepein of marsepijn? Wanneer gebruik je wiens en wanneer wier? En is het nou ‘ik word’ of ‘ik wordt’? Schrijf je ‘het bestede geld is op’ of is het toch ‘het besteedde geld is op’?
Dat zijn nou vragen die je kunt krijgen bij https://www.beterspellen.nl – en je leert er ook nog wat van!

Ik, en velen met mij, doen elke dag een beterspellen test. Als je je aanmeldt op die website krijg je elke werkdag een email met een link naar de test van die dag. De test bestaat uit vier meerkeuze vragen over de spelling der Nederlandse taal; bijvoorbeeld:

Er zijn veel gezellige ……..  in de oude binnenstad.cafés
cafees
café’s

Kies het juiste antwoord, en als je alle vier beantwoord hebt krijg je te zien welke je goed of fout beantwoord hebt. Ook kun je een zes-weken overzicht bekijken; dit is die van mij:

Mijn laatste week mag er zijn: 100%! Helaas warende weken ervoor minder foutloos.

Beter rekenen
Hetzelfde idee is er voor https://www.beterrekenen.nl, bijvoorbeeld:

Wat is groter: 1/4 of 2/9 ?2/9
1/4

Kies het juiste antwoord.
Rekenen gaat mij goed af, kijk maar:

Het is echt ontzettend leuk om mee te doen; het kost je een paar minuten per dag, en het werkt echt! Ik weet nu of het tien miljoen driehonderdvijfenzeventigduizend vijfhonderdtwaalf is, of tienmiljoendriehonderdvijfenzeventigduizendvijfhonderdtwaalf, of dat je het nog anders schrijft.

Kortom: ga naar de sites https://www.beterspellen.nl en https://www.beterrekenen.nl en schrijf je in!

Een gedachte over “Beter spellen en rekenen

  1. Pingback: Tweet | Sietse's blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *