Vliegen met tante Sieuwke

Vluchtnummer 389
Vluchtnummer 390

Mijn vader had als verjaardagskado voor zij zus Sieuwke een rondvlucht boven Nederland beloofd. Het weer doet niet altijd wat wij willen met als gevolg dat de vlucht een aantal keren is uitgesteld, tot vandaag. Om 10 uur was ik op de vliegclub om de kist te prepareren en te tanken zodat we tegen 11 uur in de lucht hingen.

Het plan is Hilversum – Apeldoorn – Arnhem – Oenkerk – Oudkerk – Terschelling en landen op Texel. Daarna via Noord-Holland terug naar Hilversum.

Het eerste deel verloopt zonder bijzonderheden, het wordt interessant als we bij Leeuwarden aankomen. We mogen van de toren  Leeuwarden CTR in om te gaan kijken boven Oenkerk en Oudkerk, maar op de vraag of ik mag vliegen richting Terschelling krijg ik als antwoord dat ik eerst ten zuiden van Leeuwarden moet blijven in verband met binnenkomend verkeer voor vliegbasis Leeuwarden.
Het duurde nogal even en ik besloot om dan maar via Harlingen naar Texel te vliegen, en Terschelling maar te vergeten. Ik gaf mijn plan aan de toren van Leeuwarden door en die vond het prima.

Halverwege de oversteek van Harlingen naar Texel word ik door Texel Radio opgeroepen – dat is erg ongebruikelijk, ik word geacht Texel op te roepen. Texel vraagt of ik De Kooy even wil oproepen en ik denk ‘dit is niet normaal, ik doe iets verkeerd’. Eenmaal in contact met De Kooy blijkt dat een militair gebied tussen Harlingen en Texel active is en ik vlieg er recht op af. De man wijst mij terecht op het feit dat ik dat van tevoren had moeten weten; mijn verweer is dat ik eigenlijk een route via Terschelling had gepland. Ik vraag alsnog toestemming om dat gebied te mogen kruisen en die krijg ik.
Op Texel praat ik nog even na met de man op de toren; het blijkt dat er een grote oefening boven de Noordzee gaande is, vandaar dat het gebied active is. Dat had ik kennelijk even gemist…

Onderweg van Texel naar Hilversum hoor ik op de radio allerlei gesprekken over oefeningen van de politie boven allerlei gebieden; goed uitkijken dus. Ik hou contact met Amsterdam Info en hou me strikt aan mijn doorgegeven plan – niet nog eens zo’n situatie.

Tante Sieuwe heeft genoten van de trip – en daar gaat het om. Ik heb ook genoten, en bovendien weer wat geleerd – beter de NOTAM’s lezen!

Route Hilversum – Texel
Grotere kaart weergeven‘;
?>

Route Texel – Hilversum

Grotere kaart weergeven‘;
?>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *