Reno Air Races: Dag 4

Vandaag weer vroeg op en nog voor achten onderweg naar het vliegveld. Het was trouwens de eerste dag (eergister) wel even verwarrend waar we moesten zijn, op de kaart en op de TomTom staat maar een vliegveld van Reno, en dat is niet het veld waar de wedstrijden gehouden worden; na enig zoeken en gokken op de TomTom vonden we de vorm van een ander vliegveld in de buurt. Dat bleek het dus te zijn.
Net als gister rijden we er Vandaag probleemloos naar toe.

De wedstrijden waren al begonnen, al vanaf acht uur ’s ochtends wordt er geraced. Het parcours ligt aan de andere kant van de startbaan dan waar de tribunes opgesteld staan, vanaf de tribunes heb je dus een perfect zicht op de wedstrijden. Er wordt gevlogen in verschillende klassen, en per klasse is een parcours uitgezet. Elk parcours loopt in ieder geval vlak voor de tribune langs, het is min of meer circelvormig, en de grootte van de circel hangt van de klasse af – hoe sneller hoe groter de cirkel.

De wedstrijden worden afgewisseld met shows: met name aerobatics en militaire demonstraties. De dag verloopt, net als gister, ongeveer als volgt: wedstrijden van wat lichtere klasses, een aerobatics show, wedstrijden van zwaardere klasses, dan de officiele opening, dan de Thunderbirds, dan weer een paar wedstrijden, dan weer aerobatics, gevolgd door een militaire demonstratie van de F-22 Raptor en aan het eind de wedstrijden van de zwaarste klasses.

De dag is redelijk goed georganiseerd, geen grote gaten tussen de verschillende onderdelen. De wedstrijden zijn soms spannend, maar ook vaak is van begin af al duidelijk hoe het gaat eindigen. Regelmatig wordt een mayday uitgeroepen, een vliegtuig met bijvoorbeeld een oververhitte motor. Zo’n vliegtuig gaat de race uit en gaat zo snel mogelijk landen.
De aerobatics demonstraties zijn adembenemend, de piloten halen kunsten met hun vliegtuigen uit die naar mijn idee onmogelijk zijn. Prachtig om te zien!
Rond het middaguur is de opening, er landen parachutisten voor de tribunes, het volkslied klinkt en chauvinistische teksten klinken uit de luidsprekers – het is heel erg amerikaans.
Na de opening komen de Thunderbirds in aktie. De thunderbirds is een demo-team van de amerikaanse luchtmacht die show vliegen met zes F-16 straaljagers. Het komt een beetje traag op gang, weer met allerlei typisch amerikaanse teksten die het leger in het algemeen en de luchtmacht in het bijzonder erg ophemelen (we have the right to attack to protect your freedom!). Maar toen de kisten eenmaal in de lucht waren gaven ze een prachtige show die bijna geen moment rust kende.
Vervolgens komen weer wat wedstrijden en dan weer militair vertoon met de F-22 Raptor – wat een geweldige straaljager is dat toch. Net als gister hebben we vandaag weer tientallen foto’s gemaakt van dit wonderbaarlijke vliegtuig. Het is mooi, het gaat hard, en het maakt veel lawaai.
De dag eindigt een aantal wedstrijden in de snelste klasse.