Vliegen met een staartwielkist

Vluchtnummer 307

Er zijn wat wilde plannen om met drie man een eigen vliegtuig te kopen; het idee is dat het een combinatie van een reisvliegtuig en aerobatics vliegtuig zou moeten zijn.
Grote kans dat dat uit komt op een staartwiel vliegtuig, en om alvast een beetje gevoel hiervoor te krijgen ben ik begonnen met het oefenen van landingen met een staartwiel kist. Dit was de eerste vlucht met de PH-UCI.

En dat viel absoluut niet mee, staartwiel kisten reageren heel anders dan neuswiel kisten. Alleen al het taxien is iets speciaals, je moet steeds nadenken over waar de wind vandaan komt, en je moet continu corrigeren anders gaat het vliegtuig een heel andere kant op dan jij wilt. Ook bij opstijgen en landen moet je er continu goed bij zijn, het vliegtuig heeft duidelijk een eigen wil.

Het was een zeer leuke ervaring, maar ik zal nog wel een flink aantal lessen nodig hebben voor ik het volledig onder de knie heb.