Lintje voor Vincent!

Jawel! Vandaag heeft Vincent een lintje gekregen voor zijn vrijwilligerswerk voor de homo-emancipatie. De uitreiking was in het stadhuis van Rotterdam door burgermeester Opstelten.

Hij had het volgende te zeggen over Vincent:

“Meneer Lorijn,
Of misschien mag ik u wel Vincent noemen, zoals de meeste mensen u kennen. U werkt hier bij ons op het stadhuis, als commissiegriffier dus wij zijn geen onbekenden van elkaar. Hoe goed u uw werk ook doet, toch is dat niet de reden dat u hier vandaag aanwezig bent. Dat heeft een andere oorzaak.

Sinds 1984 bent u actief vrijwilliger bij allerlei zaken die met homo-emancipatie te maken hebben. In die tijd gaf u vanuit het COC informatie aan middelbare scholieren over homoseksualiteit. Een functie overigens, die in deze tijd ruim 20 jaar later, nog steeds bijzonder actueel en nodig blijkt te zijn. Eind jaren tachtig werd u bestuurslid en penningmeester van COC Rotterdam. U hebt dat werk gedaan tot in de jaren negentig, toen de bestuurscommissie van het landelijke COC u riep.

Vanaf het midden van de jaren negentig werd u lid van een beleidsadviescommissie van de vakbond AbvaKabo. U bent nog steeds actief in deze commissie die zich bezighoudt met homoseksualiteit op de werkplek.
Daarnaast bent u sinds de oprichting van het Integraal Lesbisch en Homo Overleg Rotterdam voorzitter hiervan. U bent ook penningmeester van het Rotterdamse koor “Van zeven tot negen”. En sinds 2001 bent u als actief vrijwilliger betrokken bij “Rotterdam Roze”, de organisatie achter de jaarlijkse gaypride optocht door Rotterdam.

U zit ook in het bestuur van Roze Zaterdag en u houdt zich hier bezig met het bepalen van de stad die dit festijn mag organiseren. U kijkt ook rond op grotere schaal want u zit in het bestuur van Europride, de organisatie die beslist welke Europese stad dit evenement mag organiseren.

Uw activiteiten zijn langdurig en zeer gevarieerd en hebben allemaal het doel om de homo-emancipatie te bevorderen. Dat is van belang voor de integratie in onze samenleving. Daarom heeft het Hare Majesteit behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”

Vincent wist helemaal niet dat hij een onderscheiding zou krijgen; ik was gebeld door degene die hem voorgedragen had, en aan mij de taak om te zorgen dat Vincent om 8:30 in Rotterdam in het stadhuis zou zijn.
Het viel niet mee – maar het is me uiteindelijk gelukt om hem op tijd in het stadhuis te krijgen – en nog in pak ook…

Vincent, de onderscheiding is je van harte gegund!!