Indonesië 2023 – naar de kapper in Bandung

Mihoen ontbijten, koffers inpakken en onderweg naar Bandung, onze tijd in Jakarta zit erop. Bandung ligt ten zuidoosten van Jakarta op twee en een half uur rijden. Chauffeur Nanang woont daar en is blij met de temperatuur daar. Het is er 27 graden tegen 33 in Jakarta.

Het duurt lang voor we Jakarta echt achter ons laten, het hele stadsgebied heeft dan ook ruim 30 miljoen inwoners. Bandung is een stuk kleiner, slechts zo’n 10 miljoen mensen. De stad is wat weidser opgebouwd maar verder net zo druk en vol uitlaatgassen als Jakarta. Het is inderdaad minder warm, ’s avonds zakt de temperatuur naar 20 graden.

We zitten in een hotel uit het begin van de 20e eeuw, Grand Hotel Preanger, en we hebben een gigantische kamer: woonkamer slaapkamer, ruimte met een bad, aparte ruimte met douche en een aparte wc. Hier blijven we twee nachten.

Nadat ik in bijna 3 kwartier voor 3 euro geknipt ben (de kapper in Nederland doet er maar een kwartier over) maken we een wandelingetje en zien veel Nederlandse invloeden, zoals je kunt zien op de foto’s. Vroeger werd Bandung het ‘Paradijs van Java’ genoemd, maar door de grote drukte van tegenwoordig klopt dat niet meer.