iPhone verbruikt veel teveel dataverkeer

iphone5

Al een hele tijd heb ik last van een snel leeglopende batterij van mijn iPhone, hij was ook vaak erg warm. Het vermoeden was al heel lang dat het met dataverkeer te maken heeft, als ik namelijk 3G uit zet op de telefoon dan zakte de temperatuur naar normale waarden (namelijk gewoon koud).

Het stroomverbruik was de laatste tijd zo hoog dat ik, zonder te telefoon echt te gebruiken, na vier uur al een lege batterij had.
Dus maar eens aan de slag met een app die het dataverkeer meet. Ik had al eens Dataman Pro geinstalleerd, dus die maar weer eens aangezet.

En wat blijkt: de ‘iCloud service’ (wat het ook moge zijn) staat gewoon de hele dag door te communiceren – zo’n 3MB per uur. Dat betekent 3x24x30 = 2.1GB per maand! En dat is toch ver over mijn datalimiet. Hier is duidelijk iets mis. En wat het nog erger maakt: die 3MB per uur gaan over 3G gewoon door ook al heb ik een WiFi verbinding. De iCloud op de iPhone uitzetten (daadwerkelijk uitloggen van het iCloud account) had ook geen effect – het blijft 3MB per uur.

Met googelen kwam ik niet echt tot een oplossing, er zijn wel meer mensen met dit probleem (die iCloud service) maar nergens is een oplossing te vinden. Uiteindelijk heb ik dan maar besloten om mijn telefoon helemaal te poetsen en vanaf nul te beginnen met inrichten en applicaties erop te zetten.
Het lijkt gewerkt te hebben, er is nauwelijks 3G verkeer als WiFi aan staat, en de telefoon is gewoon koud. Fingers crossed – kijken wat er gebeurt als ik allerlei applicatie opnieuw installeer.

Mocht je zelf je telefoon willen resetten – denk goed na! Je bent alles kwijt. Foto’s, notities, logins, standen van spelletjes, boeken, tijdschriften, bookmarks, al je met zorg geplaatste icoontjes, alles is weg. Je moet de apps een voor een opnieuw installeren en configureren. Een heidens karwei – helemaal als je weet dat ik 290 apps op mijn telefoon had… Die ga ik er niet allemaal tegelijk weer op zetten, langzaam weer opbouwen in de hoop dat het probleem niet terug komt…

Waarom niet een restore uitvoeren? Ik vrees dat ik dan de problemen mee restore, ik begin voor alle zekerheid dus maar met een compleet schone telefoon.

5 gedachten over “iPhone verbruikt veel teveel dataverkeer

 1. Karin

  Hier het zelfde probleem. Werd ook vaak warm, sosms zelfs heet. Uit voorzorg een reservekopie gemaakt en een kopei van alle foto’s op me laptop. Eerst een harde reset uitgevoerd. bleek, probleem opgelost.

 2. Michiel Bijlsma

  @Leon: LOL, is ook wel lastig, een Exchange server inrichten, ja. Het matcht wel met de reden dat ze iOS 6.2.1 moesten uitbrengen: de Exchange malaise … anyway, dat van jobs was een grapje natuurlijk, hij was echter wel erg anti-Android dus ik kon een prikje toch niet laten. Binnenkort toch eens z’n biografie lezen.

 3. Leon Caffa

  @Michiel: Ik weiger te geloven dat er een directe relatie is met het overlijden van Steve Jobs. Ik kan me wel voorstellen dat het testen met Microsoft Exchange niet hoog op het prioriteitenlijstje van Apple staat.
  Daar zouden ze dan toch een Exchange Server voor moeten inrichten.

  Ik vermoed dat ze dat niet gedaan hebben…

 4. Leon Caffa

  Hi Sietse,

  Ik had hetzelfde probleem. Ik haalde de lunch niet eens met een batterij en mijn iPhone werd zo warm dat ik dacht dat ie het ging begeven.
  Vervolgens ben ik gaan googlen en toen heb ik een aantal artikelen gevonden waar men inderdaad een backup-reset-restore actie voorstelde.

  Ik dacht toen: baat het niet dan schaadt het niet en ging aan de slag alhoewel ik dezelfde gedachte als jij had over het resteren van het issue
  Wat mij toen opviel is dat de backup maar een halve GB was terwijl ik 18 GB in gebruik had. Het meeste hiervan was mijn muziek die ik d.m.v. iTunes match op mijn telefoon had gezet dus dat was niet echt een probleem. Mijn foto’s waren gesynchroniseerd d.m.v. iCloud dus ook daar geen risico.

  Deze zaken zitten dus ook niet in de backup. De backup is min of meer het opslaan van je instellingen en de bestanden die niet in iCloud staan. Ik heb dus feitelijk hetzelfde gedaan als jij. Ook de apps werden gewoon opnieuw uit de app store gedownload.

  Maar…. het probleem was daarna wel opgelost! Mijn telefoon werd niet meer warm en mijn datagebruik was weer conform verwachting. De theorie klopte dus niet met de praktijk en daar liet ik het niet bij zitten.

  Ik ben nog even verder gaan zoeken en kwam er achter dat het probleem alleen optrad bij mensen die gebruik maken van MS Exchange (en dus ook ActiveSync). De meesten hebben dit probleem opgelost door dit mailprofiel te verwijderen en opnieuw te configureren. Feitelijk hebben wij beiden hetzelfde gedaan maar dan alleen wat rigoureuzer.

  Inmiddels is dit ook niet meer nodig want de laatste update van iOS (6.1.2) loste dit probleem op. Het bleek dat er voortdurend mail gesynchroniseerd werd wat dus het hoge datagebruik en de battery drain verklaart. Daarnaast had ik ook nog een slecht bereik op voice door het buitensporige 3G verkeer. Het heeft ongeveer 3 weken geduurd voordat Apple met deze update kwam waar ik, net als jij, niet op kon wachten.

 5. Michiel Bijlsma

  Ik ben toch blij om te lezen, dat ondanks het overlijden van Steve Jobs, ze er bij Apple toch in geslaagd zijn om een aantal ‘killer features’ van Android (alhoewel we het dan over versie 2.2 en lager hebben) naar het iPhone platform te brengen …
  * gnagnagnagnagna *

Reacties zijn gesloten.