Sneak Preview: Barney’s Version

Barney’s Version; Reis mee door het leven en de herinneringen van Barney Panofsky, een sigaren rokende, stevig drinkende en grofgebekte TV producer die er niet voor terugdeinst mensen tegen zich in het harnas te jagen. De grootste hekel heeft hij echter aan een ex-politieman die in zijn memoires heeft geschreven waarom hij Barney al jaren van moord verdenkt. Het boek dwingt Barney, terwijl het laatste hoofdstuk van zijn eigen bestaan hem steeds scherper voor ogen komt te staan, terug te blikken. Barney’s Version is een hilarisch, onbetrouwbaar en ontroerend verslag van een tegendraads leven, vertolkt door Golden Globe- en Oscar®nominee Paul Giamatti.

Barney Panofski, een Canadese TV producent, kijkt op latere leeftijd terug op zijn successen en missers. Op genante en warme momenten met zijn levenslustige vader Izzy (Dustin Hoffman) bijvoorbeeld. En zijn nobele besluit om met de zwangere Clara (Rachelle Lefevre) te trouwen, ook al is het huwelijk van korte duur. Bij de tweede mevrouw P. (Minnie Driver) blijft hij ook niet lang, want al tijdens hun bruiloft ontmoet hij de echte liefde van zijn leven: Miriam (Rosamund Pike). Haar overtuigen van zijn liefde is Barney’s nieuwe levensdoel, al zit zijn koppige karakter, sardonische humor en bijtende spot zo lang als hun huwelijk duurt in de weg. Wie daar doorheen kijkt, ziet dat Barney diep in zijn hart een romantische idealist is. En dat er een verklaring moet zijn voor de verdwijning van zijn beste vriend Boogie (Scott Speedman), die nooit meer opdook uit het meer voor Barney’s buitenhuis.

Terwijl zijn geheugen hem stukje bij beetje in de steek laat, moet en zal Barney bewijzen dat hij geen moordenaar is.
De virtuoze roman van Mordecai Richler verscheen in Nederland onder de titel ‘De bekentenissen van Barney’ (Ambo I Anthos uitgevers).

Barney’s Version houdt niet echt stand na de pauze en krijgt van mij een zes, Vincent geeft een vijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *