Sneak Preview: Desert Flower

‘Desert Flower’ vertelt het onwaarschijnlijke maar toch echt waargebeurde levensverhaal van de Somalische Waris Dirie. Als kleuter werd zij op bloederige wijze besneden, en toen zij twaalf was liep zij weg van huis omdat haar vader het tijd vond om haar uit te huwelijken aan een zestig jaar oude man.
Waris Dirie reist naar de Somalische hoofdstad Mogadishu, en zoekt haar oom op die als ambassadeur werkt. De jonge Afrikaanse krijgt de kans van haar leven om Somaliƫ te ontvluchten, wanneer zij deze oom mag vergezellen op een trip naar Londen. Natuurlijk wil Waris hier nooit meer weg!
Zij neemt baantjes aan als schoonmaakster, maar wordt dan ineens ontdekt als fotomodel. Tegen alle verwachtingen in wordt Waris wereldberoemd.

In 1997 veroorzaakt het topmodel internationale ophef door openlijk en uitgebreid te vertellen over haar besnijdenis. Vanaf dit moment wordt zij een voorvechtster van mensenrechten en stopt zij met modellenwerk. Waris Dirie wordt benoemd tot Ambassadeur voor de VN door Kofi Annan in hoogst eigen persoon, en haar leven staat vanaf dat moment in het teken van de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

In Nederland denkt men bij vrouwelijke Somalische vluchtelingen vooral aan de rechtse politica Ayaan Hirsi Ali. Het verhaal van Waris Dirie bewijst dat de strijd tegen vrouwenbesnijdenis ook mogelijk is zonder negativisme en het beschimpen van andere culturen.

Op basis van omschrijving zou ik de film Desert Flower nooit gekeken hebben. Toch blij dat ik hem gezien heb, een volle 8; indrukwekkend.