Sneak Preview: Invictus

Als Zuid-Afrika in 1995 de kans krijgt om zichzelf op positieve manier op de kaart te zetten door gastland te zijn voor het WK Rugby, ziet president Nelson Mandela (Morgan Freeman) zijn kans schoon.

Te lang is zijn land verdeeld geweest, te vaak is Zuid-Afrika op negatieve manier in het nieuws geweest, en een overwinning op het WK kan hier verandering in brengen. Daar komt nog bij dat de zwarte bevolking bij wedstrijden van het nationale – vooral blanke – rugbyteam regelmatig voor de tegenpartij is, wat tegen het zere been van Mandela is. Zuid-Afrika moet weer één worden, en wat Mandela betreft gaat het WK daar voor zorgen.

In een eerste poging om het nationale team te motiveren voor het WK regelt Mandela een ontmoeting met François Pienaar (Matt Damon), de aanvoerder van de nationale ploeg. Mandela geeft Pienaar een inspirerende peptalk en probeert hem uit te leggen wat voor positieve impact een WK-titel op heel Zuid-Afrika zal hebben.

Ook al heeft Pienaar alle respect voor Mandela, aanvankelijk denkt de topsporter dat deze politicus niet goed wijs is dat hij werkelijk denkt dat Zuid-Afrika het WK kan winnen. Maar probeer een wereldwijd gerenommeerd en gerespecteerd man als Mandela maar eens tegen te spreken, laat staan dat je zo’n levende legende teleur wilt stellen! Pienaar laat zich dan ook door Mandela overtuigen om een schier onmogelijke missie op zich te nemen: een WK-overwinning voor Zuid-Afrika.

‘Invictus’ is gebaseerd op het boek ‘Playing the Enemy’, waarin schrijver John Carlin het waargebeurde verhaal over het WK Rugby van 1995 beschrijft. Aanvankelijk had de film de titel ‘The Human Factor’, maar Eastwood besloot dat ‘Invictus’ beter de lading dekte. De titel verwijst naar een gedicht dat Mandela vaak citeert.

Ook al had Eastwood ongetwijfeld niets dan goede bedoelingen met deze film, toch is er een niet onbelangrijk detail dat nergens in ‘Invictus’ aan bod komt: Zuid-Afrika zou de finale van het WK Rugby mede gewonnen hebben doordat de Nieuw-Zeelandse All Blacks, hun onoverwinnelijk geachte tegenstanders, twee dagen voor de finale onder zeer verdachte omstandigheden allemaal voedselvergiftiging hadden opgelopen…

De film Invictus krijgt een zeven, de film is net iets te lief.