Sneak Preview: Nine

Eigenlijk mag de Italiaanse regisseur Guido (Daniel Day-Lewis) helemaal niet klagen, want hij wordt al zijn hele leven omringd door mooie vrouwen. Maar Guido kampt met een ontzettend writer’s block, en daarom zit hij ondanks al dat vrouwelijk schoon in de put.

En altijd alleen maar dames om je heen, daar kan je als man ook best wel eens moe van worden. Het is ook verwarrend: Guido is getrouwd met Luisa (Cotillard), maar heeft een maitresse in de vorm van Carla (Penélope Cruz). Daarnaast is hij dol op actrice Claudia (Kidman), die zijn absolute muze is. En als een Amerikaanse journaliste (Hudson) ten tonele verschijnt lijkt Guido ook door haar wel gecharmeerd te zijn.

Dat is natuurlijk moeilijk, maar gelukkig heeft Guido nog altijd zijn trouwe raadgeefster Lilli (Dench), voor als hij het zelf niet meer weet. Naast deze dame heeft Guido nog twee moederfiguren in de vorm van zijn echte moeder (Loren) en Saraghina (Black Eyed Peas-zangeres Fergie), de hoer die van Guido een man maakte. Dit zijn de zeven vrouwen die het leven van Guido bepalen, ga er maar aan staan.

Op zich is het zot dat twee Engelsen, een Spaanse, een Française, een Australische en een Amerikaanse in deze musical allemaal Italianen spelen, en dan geven ze ons ook nog de boodschap ‘Be Italian’ mee. Toch doen ze dit met bijzonder veel spektakel, en daarnaast is het waarschijnlijk nog nooit eerder voorgekomen dat zoveel Oscar-winnaars uit zoveel verschillende landen samen in één film te zien zijn geweest. Daarnaast zijn de musicalnummers reuze pakkend: wedden dat Fergie’s ‘Be Italian’ of Kate Hudsons ‘Cinema Italiano’ nog dagen in je hoofd blijven zitten? Toch maar meedoen en Italiaans zijn dus!

Ik vind de film Nine dramatisch slecht; alleen te pruimen door hard-core musical liefhebbers. Een drie.